Сейм Польщі прийняв скандальний закон про Верховний суд

Сейм Польщі прийняв скандальний закон про Верховний суд

Укрінформ
Сейм Польщі у четвер більшістю голосів правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), попри протести опозиції, прийняв нову редакцію закону про Верховний суд Польщі.

Закон передбачає, зокрема, звільнення нинішніх суддів Верховного суду і призначення на їхнє місце нових, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За прийняття закону голосувало 235 депутатів PiS та декілька депутатів з інших сил, а проти - опозиційні партії “Громадянська платформа”, Польська селянська партія та партія “Сучасна”. Депутати від руху Kukiz'15 голосували або проти закону, або утрималися.

Перед голосуванням враховано усі поправки до закону депутатів PiS, а також президента Анджея Дуди. Натомість, відкинуто понад тисячу поправок депутатів від опозиційних партій.

Читайте також: Польська опозиція не виключає Майдану через судову реформу

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат суду і зміну у процедурі призначення суддів. У законі враховано також поправки президента РП: Сейм обиратиме суддів більшістю 3/5 голосів, глава держави вирішуватиме, хто з нинішніх суддів залишиться у наступному складі Верховного суду і він визначатиме регламент цього суду шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Лідери опозиції назвали цей день “чорним” для Польщі і нищенням демократії у країні. 

Як інформувало агентство, польська правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-