Сенат Польщі схвалив судову реформу попри протести

Сенат Польщі схвалив судову реформу попри протести

Укрінформ
У Польщі Сенат, верхня палата парламенту, схвалив нову редакцію закону про Верховний суд Польщі.  

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Голосування відублося в ніч на суботу: 55 сенаторів висловилися "за", 23 "проти" під акцію протесту, що проходила біля будівлі парламенту у Варшаві.

Раніше цей закон схвалила нижня палата парламенту, Сейм, і для набуття чинності залишається підпис голови держави.

Закон, серед іншого, передбачає звільнення з посад суддів Верховного суду, за винятком тих, яких призначив президент, і надає президентові право керувати діяльністю судів.

Читайте також: Скандальний закон про Верховний суд Польщі: голова установи просить Дуду про зустріч

Як повідомляв Укрінформ, польська правляча партія "Право і Справедливість" (PiS) змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-