Британія хоче повернути ЄС ядерні відходи після Brexit - ЗМІ

Британія хоче повернути ЄС ядерні відходи після Brexit - ЗМІ

Укрінформ
Велика Британія попередила Брюссель, що після виходу з блоку країна має право відправити назад до країн Євросоюзу радіоактивні відходи, які раніше відправлялися в Британію для переробки.

Про це повідомляє The Financial Times з посиланням на документ, представлений Британією на переговорах по Brexit.

“У документі, що визначає позицію Великої Британії у переговорах по Brexit, підкреслюється право “повертати радіоактивні відходи...до країни походження”, - йдеться у повідомленні.

За словами британського чиновника, ім’я якого не називається, таке попередження є зашифрованим повідомленням Брюсселю про те, що в інтересах ЄС досягти консенсусу з цього питання.

Читайте також: Британія має сплатити ЄС 100 млрд євро за Brexit – Мінфін Франції

"Це може бути лише нагадуванням про те, що якщо домовленості не буде досягнуто, судно з плутонієм може в підсумку з’явитися в порту Антверпена", - заявив у свою чергу один з експертів в ядерній галузі, який консультує британський уряд.

Крім цього, у документі також йдеться про відповідальність країн ЄС за деякі "особливі матеріали, що розщеплюються", які є найбільш небезпечними і найбільш жорстко регульованими типами ядерних речовин, включаючи плутоній з відпрацьованого палива.

Так, зазначається, що майже п'ята частина 126-тонних запасів плутонію для цивільних потреб, які зберігаються на державному заводі в Селлафілді в англійському графстві Камбрія, надходять з-за кордону.

Цей завод з 1970-х років переробляв ядерне паливо з решти Європи, включаючи Німеччину, Італію та Швецію, пише видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-