Німецький експерт не прогнозує

Німецький експерт не прогнозує "далекосяжних рішень" на саміті НАТО

Ексклюзив
Укрінформ
Саміт НАТО 25 травня у Брюсселі, хоча порядок денний і містить чотири важливих питання, у тому числі й щодо України, пройде у форматі побіжного знайомства нового американського президента з лідерами інших країн Альянсу і без далекосяжних рішень.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловив президент Федеральної академії політики безпеки Німеччини (BAKS) Карл-Хайнц Камп.

"Я не думаю, що будуть прийняті далекосяжні рішення, тому що йдеться про маленький саміт, дехто називає його міні-самітом", - сказав Камп.

Він додав, що ці так звані міні-саміти практикуються, щоб надати новому американському президенту після його вступу на посаду форум для першої появи перед лідерами країн Альянсу, можливість уперше представити себе в Європі. При цьому навіть такі міні-саміти, хоча ніяких серйозних рішень на них зазвичай не приймається, однак дуже важливі, наголосив Камп.

Президент BAKS нагадав, що запланований порядок денний зрозумілий, це чотири теми: Афганістан, питання двох відсотків (військових видатків у ВВП країн-членів), майбутнє політики щодо Росії і тероризм.

"Звичайно, коли розглядається питання про Росію, автоматично порушується і питання України", - наголосив Камп. Він заявив, що позиція Альянсу по відношенню до Росії чітка: усі члени розуміють необхідність зміцнювати обороноздатність проти агресивного курсу Москви.

Експерт "не може собі уявити", щоб хоча б на одному з самітів НАТО, які проходять в традиціях Уельса і Варшави (які знову повернули на порядок денний Статтю 5, в якій ідеться про реальну загрозу Росії), лідери Альянсу не говорили б про Україну. Він упевнений, що так буде і цього разу.

Проблемою з порядком денним, з точки зору співрозмовника агентства, є те, що "президент США, очевидно, досі не вирішив, чого він хоче", і його участь в зустрічі обмежиться, за бажанням його команди, всього двома годинами. Тож, що насправді залишилося від зазначених чотирьох тем, багато в чому залежить від особи президента США".

"Я вважаю, що наразі просто ніхто не знає, чого хоче президент США, тому що позиція його часто різко змінювалася в останні тижні. Особливо його позиція щодо Росії стає все більш незрозумілою", - каже Камп. Він вважає, що це робить Трампа слабшим і "дуже обмеженим в його політичній свободі дій".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-