Посол Мельник: Дебати у Бундестазі щодо України - це справжній історичний прорив

Посол Мельник: Дебати у Бундестазі щодо України - це справжній історичний прорив

Укрінформ
Дебати, які відбулися 19 травня в бундестагу на тему "Німецька історична відповідальність перед Україною", українська сторона розглядає якщо і не як перемогу, то як багатообіцяючий початок.

Своїми враженнями від засідання парламенту ФРН з кореспондентом Укрінформу поділився посол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Як на мене, те, що сьогодні відбулося у Бундестазі, це справжній історичний прорив", - заявив Мельник. 

За його словами, говорити, що українська сторона однозначно задоволена, рано: Бундестаг резолюцію не голосував. Проте справжнім "дивом" можна вважати те, рішення було прийнято проміжне - відправити документ на доопрацювання в комітет у закордонних справах. Оскільки, як пояснив дипломат, не було фактично в історії сучасного німецького парламентаризму прецедентів, коли проект рішення, який вноситься опозицією, автоматично не відкидався б коаліцією правлячих партій.

"І до останнього моменту був ризик, що сьогоднішні дебати завершаться формальним відхиленням цієї пропозиції. Тоді для нас це було б насправді не катастрофою, але важким ударом", - відзначив Мельник. 

Важливо, підкреслив посол, те, що вдалося розпочати на найвищому в ФРН можливому політичному рівні дискусію, яка має і історичний, і політичний контекст відносно підтримки України і українства. Він не має  сумнівів, що за умови активної роботи, можливо, не відразу, не через рік і не через 5 років, але розуміння питання вийде приблизно на такий самий масштаб, який є сьогодні в німецькому суспільстві щодо жертв голокосту. Дебати щодо голокосту також тривали десятиліттями, нагадав Мельник, згадавши визнання геноциду вірмен Османською імперією в 1915 році через 101 рік.

"Сьогодні нам вдалося зробити перший, але дуже важливий крок", - резюмував глава диппредставництва України в ФРН. Як "міні-перемогу" він вважає озвучену депутатом Андрієм Гуньком позицію "Лівих", які, незважаючи на всі нюанси, також підтвердили, що визнають історичну відповідальність Німеччини перед Україною.

Мельник назвав важливою майбутню роботу історичної українсько-німецької комісії, яку минулого року взяли під свій патронат МЗС двох країн. Якщо історики нададуть політикам достатньо аргументів, сумнівів в останніх не залишиться, упевнений дипломат.

Як вже повідомлялося, в п'ятницю в Бундестазі відбулися дебати, основним доповідачем в яких виступила депутат фракції "Зелених", спікер партії по Східній Європі Марілуїзе Бек.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-