Дуда хоче провести референдум про зміни до Конституції

Дуда хоче провести референдум про зміни до Конституції

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що в країні потрібно в 2018 році провести референдум щодо доцільності зміни нинішньої Конституції.

Про це він повідомив в середу під час відзначення дня Конституції РП, інформує власний кореспондент агентства.

“Хочу, щоб у цій справі - Конституції Речі Посполитої, у нашій країні в наступному році, році 100-річчя незалежності, відбувся референдум”, - заявив Дуда.

Він підкреслив, що настав час провести “серйозну конституційну дискусію за участю зрілого польського суспільства”.

Дуда наголосив, що поляки мають право висловитися з приводу того, чи нинішня Конституція, яку прийнято в Польщі в 1997 році, “функціонує добре, чи поляки задоволені нинішнім устроєм, чи він вимагає змін і чи Польща і поляки заслуговують на нову Конституцію”.

Ця заява викликала суперечливі відгуки. Політики правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), членом якої раніше був Дуда, заявили, що ініціатива президента вимагає вивчення, а політики деяких опозиційних партій наголосили, що пропозиція Дуди викликає занепокоєння, оскільки зараз немає жодних підстав змінювати Конституцію.

Поляки відзначають сьогодні 226-ту річницю затвердження першої Конституції Речі Посполитої. Вона була ухвалена Сеймом 3 травня 1791 року. Її вважають однією з найстаріших в Європі. Втім спроба імплементації положень цього документа зазнала невдачі через супротив місцевих магнатів і окупацію польського королівства російськими військами в 1792 році.

У Польщі 3 травня є святковим і вихідним днем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-