Естонія побоюється, що після навчань Росія залишить війська в Білорусі

Естонія побоюється, що після навчань Росія залишить війська в Білорусі

Укрінформ
Міністр оборони Естонії Маргус Цахкна припускає, що Росія може використовувати військові навчання "Захід-2017", щоб розмістити тисячі своїх солдатів в Білорусі.

Про це він сказав Reuters в інтерв'ю на Мальті перед зустріччю міністрів оборони ЄС.

"Для російських солдатів, які прямують до Білорусі (на навчання "Захід-2017" - ред.) - це квиток в один кінець. Це не моя особиста думка. Ми (Естонія та інші країни НАТО - ред.) дуже ретельно аналізуємо, як Росія готується до навчань "Захід-2017". Ми бачимо, що вони роблять по інший бік кордону. Солдати можуть залишитися там після навчань", - сказав міністр.

Посилаючись на публічні дані про плани залізничного руху з Росії до Білорусі, Цахкна сказав, що Росія має намір задіяти 4000 залізничних вагонів, щоби перевезти війська до Білорусі для створення форпосту на території найближчого союзника. На думку Цахкна, це також відповідало прагненням Путіна зміцнити імідж сильного лідера всередині країни напередодні виборів-2018.

У вересні Москва і Мінськ мають намір провести маневри, в яких, на думку деяких членів НАТО, можуть брати участь до 100 000 солдатів і які стануть найбільшими з 2013 року навчаннями такого роду. Москва заперечує будь-які наміри погрожувати НАТО і не говорить, скільки солдатів збирається задіяти у навчаннях. Білоруський президент Олександр Лукашенко раніше називав такі побоювання безпідставними і казав, що ніхто не збирається залишати в Білорусі російських солдатів по закінченні навчань.

Попередні масштабні маневри в 2013 році включали в себе тренування військ спеціальних операцій, застосування ракет великої дальності та безпілотників, які Росія пізніше використала для анексії Криму і підтримки сепаратистів на сході України, стверджують  дипломати.

Стурбована розширенням НАТО на схід Росія каже, що ці навчання - відповідь на розміщення стримуючого корпусу сил альянсу в 4000 осіб у Польщі та країнах Балтії. Російський міністр закордонних справ Сергій Шойгу говорив у січні, що сценарій навчань "Захід-2017" буде враховувати ситуацію, пов'язану з активізацією НАТО уздовж кордонів союзної держави Білорусі та Росії.

Командування збройними силами США в Європі просить Росію допустити на навчання  міжнародних спостерігачів, щоби заспокоїти балтійських сусідів. Лукашенко раніше казав, що запросить на навчання військових спостерігачів з країн НАТО.

Фото: err.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-