РФ не дала Заходу жодної причини думати про зняття санкцій - німецький експерт

РФ не дала Заходу жодної причини думати про зняття санкцій - німецький експерт

Укрінформ
Зміни в політичних настроях в ЄС роблять ситуацію з продовженням санкцій проти РФ дуже крихкою, тому потрібно підійти до питання гнучкіше. 

Про це йдеться в аналітичній записці експерта берлінського Фонду науки і політики Сабіне Фішер, яка є у розпорядженні кореспондента Укрінформу.

«У 2017 році консенсус між членами ЄС з питання антиросійських санкцій є дуже крихким, менш стабільним, ніж раніше. В результаті ЄС має зараз вирішити, які стратегічні кроки він має зробити далі», - пише Фішер.

Найгіршим з можливих сценаріїв, за її словами, міг би стати їх «неконтрольований колапс» через те, що члени ЄС не зможуть більше домовитися між собою і трансатлантичне партнерство в цьому питанні провалиться. Нині немає ознак того, що адміністрація Трампа, всупереч побоюванням, змінить політику Обами в питанні санкцій, але вибори в деяких країнах ЄС можуть поставити цей механізм під сумнів. «Такому сценарію слід запобігти, щоб там не було», - переконана Фішер. 

Вона пояснює це тим, що такий розвиток подій призведе до зростання ризику ескалації на сході України, підтвердить переконання Росії в тому, що вона може використати для зміцнення свого впливу по сусідству військові засоби, а також покаже всім сторонам, що ЄС не в змозі діяти.

«Поки що Росія не дала Заходу абсолютно ніяких причин для того, щоб думати про зняття санкцій», - зазначає експерт, додавши, що, принаймні, «кримські санкції» точно мають зберігатися, як мінімум за нинішнього керівництва РФ. 

Водночас Фішер поділяє думку тих, хто вважає, що санкції «у зв'язку з Донбасом» слід пов’язати не з повним виконанням домовленостей, а можливістю поетапного їх полегшення в обмін на поступове виконання окремих положень. 

За її словами, для такого вирішення знадобиться політична воля не лише Росії, а й України. Фішер вважає, що ЄС слід вимагати від Києва чіткої програми відновлення зруйнованих регіонів, але водночас і «щедро підтримати». Крім того, експерт вважає, що політика ізолювання контрольованих сепаратистами районів неефективна, і як приклад вона наводить Придністров'я, Абхазію, Південну Осетію і Нагірний Карабах.

Нині ЄС має активно продемонструвати свою готовність бути гнучкішим у своїх підходах, резюмує експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-