Референдум у Туреччині: підрахунок завершується, підтримка дещо знизилася

Референдум у Туреччині: підрахунок завершується, підтримка дещо знизилася

Укрінформ
Підрахунок результатів проведеного сьогодні в Туреччині конституційного референдуму триває.

Дані підрахунку оновлюються на сайті державного агентства Anadolu

Наразі кількість прихильників переходу до президентської республіки дещо зменшилась в порівнянні з попередніми даними і складає 51,28% голосів, проти такого переходу 48,72%.

Наразі лишається порахувати близько 3% дільниць всередині країни, а також 5,5% дільниць з урахуванням закордонних округів.

Нагадаємо, участь у референдумі у Туреччині могли взяти 55 мільйонів осіб. Їм надавалася можливість проголосувати "за" або "проти" 18 поправок в Основний закон, найважливіша серед яких - перехід від парламентської форми правління, встановленої в першій половині XX століття при Мустафі Кемалі Ататюрку, до президентської.

Це означає, що повноваження президента, який, відповідно до нинішньої конституції, виконує лише представницькі функції, будуть суттєво розширені. Він, зокрема, зможе розпускати парламент, оголошувати надзвичайний стан, призначати і звільняти міністрів і суддів, а також видавати укази в цілому ряді сфер.

При цьому посаду прем'єр-міністра буде скасовано, а глава держави, якого обиратимуть прямим голосуванням на п'ятирічний термін, стане одночасно і главою уряду. Крім того, президент, який за нинішньої конституції є нейтральною фігурою і не може підтримувати жодну з політичних сил, зможе зберегти членство в політичній партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-