InformNapalm показав, як Кремль фінансує польських радикалів

InformNapalm показав, як Кремль фінансує польських радикалів

Укрінформ
Пам’ятники ОУН-УПА в Польщі оскверняли за гроші з РФ (ціна - 2000 євро), а вуличні акції польських радикалів проти України також оплачувала Росія.

Про це свідчить аналіз листування у Фейсбуці одного з координаторів "руского міра" у Східній Європі Олександра Усовського, яке було зламано хакерами з "Українського кібер-альянсу" (UCA) та проаналізовано волонтерами InformNapalm.

"InformNapalm публікує другу частину аналізу даних, добутих UCA з поштової скриньки одного з координаторів російського світу в Східній Європі - Олександра Усовського. Кремль у Польщі: пам’ятники ОУН-УПА в Польщі оскверняли за гроші Росії (ціна питання 2000 євро); вуличні акції проти України оплачує Росія, на місцевих виборах планували оплачувати виборчу компанію за рахунок Росії, на Донбас планували возити як мілітарі-туризм, польські радикали за гроші Кремля готові як тітушки їхати хоч на автобусах у Брюссель, ще рік тому в Кремлі планували акції протесту проти прем’єра Чорногорії",  - йдеться в анонсі великого аналізу, опублікованого на сторінці InformNapalm у Фейсбуці.

Як зазначають волонтери, Усовський зареєстрував некомерційну організацію у Словаччині й протягом останніх кількох років намагався будувати проросійську мережу у Східній Європі.

"Влітку 2014 року Усовський зі своїми ідеями виходить на представників російського олігарха Малофєєва, якого пов’язують із багатьма проросійськими рухами і називають офіційною касою-прикриттям Кремля для проведення підривних операцій у Східній Європі та в країнах СНД. У серпні 2014 року Усовський отримує 100 тисяч євро на організацію проросійських мітингів на підтримку т.зв. Новоросії у Східній Європі. Активні акції проводилися в період з серпня по жовтень 2014 року", -  йдеться у повідомленні.

Пізніше звіт про ці акції Усовський розсилав всім можливим майбутнім "партнерам". Зазначається, що гроші на організацію акції виділив російський олігарх Костянтин Малофєєв, який у той час курував напрямок т. зв. "ДНР-ЛНР" у зовнішній політиці Росії.

Активні дії й антиукраїнські акції у Польщі проводилися в серпні-жовтні 2014 року. Усовський вийшов на активістів правих рухів з організації OWP (Oboz Wielkiej Polski), Samooborona Матеуша Піскорського і кількох інших активістів середньої ланки.

Згідно з аналізом InformNapalm, основна частина коштів, отриманих Усовським з Росії, була витрачена на організацію мітингів проти Президента України Петра Порошенка та української армії, за т. зв. Новоросію і "рускій мір". Частина засобів також пішла на боротьбу з пам’ятниками воїнам УПА в Польщі.

"Активніше від інших у боротьбі з українськими пам’ятниками Усовському допомагав активіст OWP Wojciech Waclaw Wojtulewicz. У серпні 2014 року вони активно спілкувалися з Усовським з приводу акції біля пам’ятників воїнам УПА у Східній Польщі. Зокрема, йшлося про пам’ятник в Хрущовицах... Цікаво, що такі "патріотичні" пориви польських правих оплачує Кремль. Ціна досить помірна. Така акція з пам’ятником УПА і виїздом на мітинг у Будапешт обійшлася російському бюджету всього в 2000 доларів (або євро)",  - зазначається у розслідуванні.

При цьому підкреслюється, що кінцева мета Усовського була політичною – "створення проросійської фракції в Сеймі і проросійські депутати на всіх рівнях".

"Аналіз листування Усовського відкриває нам зовсім інший погляд на багато подій кількох останніх років. За проросійськими акціями протестів у Польщі та інших країнах Східної Європи найчастіше стоїть Росія. Від купівлі банального мегафона для мітингу до напівлегальних акцій біля пам’ятників воїнам УПА – за всім цим часто стоїть банальний кремлівський агент на кшталт Усовського", - зазначили в InformNapalm.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-