МЗС Польщі засуджує ескалацію під Авдіївкою і закликає Росію вивести війська

МЗС Польщі засуджує ескалацію під Авдіївкою і закликає Росію вивести війська

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ Польщі занепокоєне загостренням ситуації під Авдіївкою, викликаною активізацією дій бойовиків, і закликає Росію до виконання Мінських домовленостей і виведення свої військ і техніки з Донбасу.

Про це йдеться в заяві польського зовнішньополітичного у відповідь на інформаційний запит Укрінформу.

“Міністерство закордонних справ Польщі висловлює своє глибоке занепокоєння у зв’язку з різким погіршенням гуманітарної ситуації і безпеки в зоні конфлікту на Донбасі, що викликано агресивними діями проросійських бойовиків в районі міста Авдіївка”,- йдеться в заяві МЗС Польщі.

У ній підкреслюється: всупереч усім зобов’язанням щодо дотримання умов перемир’я, спостерігається ескалація напруги і в результаті бойових дій за останній тиждень загинуло не менше 16-ти українських військовослужбовців, зруйновано важливу інфраструктуру, що призводить до страждань місцевого населення і змушує багатьох залишати свої домівки.

В документі зазначається, що проблеми з обігрівом помешкань, постачанням електроенергії і води можуть призвести до серйозної гуманітарної катастрофи.

“Закликаємо негайно припинити  бойові дії і дати можливість доступу (до зони конфлікту – ред.) гуманітарним організаціям, які надають допомогу цивільному населенню”,- йдеться в документі.

Як підкреслюється, останні події добре показують на безумовну необхідність дотримання обома сторонами конфлікту зобов’язань, взятих на себе у Мінську.

“Насамперед, необхідним є виконання Росією тих зобов’язань, які стосуються безпеки. Це є необхідною умовою для реалізації будь-яких політичних зобов’язань. Закликаємо Росію вплинути на припинення дій бойовиками, яких вони підтримують, а також вивести з території України військову техніку і військовий персонал”,- підкреслюється в документі.

У ньому також міститься заклик до російської сторони забезпечити повну свободу дій Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зокрема, забезпечити їй доступ до неконтрольованого Києвом відрізку українсько-російського кордону.

В МЗС Польщі звернули увагу на те, що напружена ситуація зберігається також в інших місцях на “лінії розмежування” між українськими силами і силами, які контролюються з Росії.

“Лише однозначне розв’язання конфлікту, що спирається на принципи міжнародного права, зокрема поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, гарантуватиме, що конфлікт не забиратиме чергові жертви”,- підкреслюють в МЗС Польщі.

В польському зовнішньополітичному відомстві також звертають увагу, що за період конфлікту на сході України загинуло майже 10 тис. осіб, з яких половина – цивільне населення. Крім того, понад 2 млн осіб змушені були залишити свої домівки і виїхати з окупованих територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-