У Польщі згадують 35-ту річницю введення воєнного стану

У Польщі згадують 35-ту річницю введення воєнного стану

Укрінформ
По всій Польщі у вівторок згадують про події 35-річної давнини, коли 13 грудня 1981 року у країні було запроваджено воєнний стан.

З цього приводу у Варшаві відбулося декілька маніфестацій, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

Маніфестації у Варшаві, фактично, є маршами прихильників і противників нинішньої польської влади. 

Зокрема, одну з маніфестацій представляли організації репресованих під час воєнного стану. Вони виступали під гаслами підтримки дій діючої влади і з критикою опозиції та Комітету захисту демократії (KOD). На їх переконання, опозиція та KOD перешкоджають реформуванню країни, її подальшій “десовєтизації” і захищають колишніх польських комуністичних діячів, зокрема й тих, хто придушував опозицію під час воєнного стану. 

Іншу маніфестацію під назвою “Cтоп руйнуванню держави” організували прихильники KOD, опозиційних партій і ряду громадських організацій. Вони йшли маршем до представництва партії PiS із лозунгами проти згортання демократії діючою владою і за захист базових свобод.

Ввечері розпочалася маніфестація правлячої партії PiS за участю її лідера Ярослава Качинського і глави уряду Беати Шидло.

Президент Польщі Анджей Дуда у вівторок вручив нагороди жінкам, які переслідувалися у період воєнного стану.  

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич у вівторок повідомив, що польських комуністичних лідерів, які запровадили у країні воєнний стан, – Войцєха Ярузельського і Чеслава Кіщака буде позбавлено генеральських звань. 

Воєнний стан було введено у Польщі тогочасною комуністичною владою на чолі з генералом Войцєхом Ярузельським 13 грудня 1981 року для посилення боротьби з незалежним профспілковим об'єднанням "Солідарність". Він діяв до липня 1983 року. Згодом Ярузельський та його прибічники наголошували, що цей крок був необхідністю, аби уникнути інтервенції до Польщі радянських військ. Водночас польські історики рішуче відкидають цей аргумент як причину для запровадження воєнного стану в колишній ПНР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-