У Польщі можуть узаконити демонтаж українських пам’ятників

У Польщі можуть узаконити демонтаж українських пам’ятників

Укрінформ
У Польщі "український націоналізм" можуть прирівняти до комуністичного й нацистського тоталітарних режимів. Відтак, значну частину українських пам’ятників у Польщі може бути віднесено до символів тоталітаризму, і відповідні органи будуть зобов'язані їх демонтувати.

Це передбачається змінами до закону “Про заборону пропагування комунізму чи іншого тоталітарного устрою в назвах вулиць, будинків і об’єктів громадського користування”, який вже викликав протести представників національних меншин Польщі, зокрема української, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Іншим (крім комуністичного. – Ред.) тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм… Особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками”, - йдеться у пропозиціях до закону. Крім того, проектом передбачається зобов’язати місцеві органи влади до демонтажу такого роду пам’ятників. 

У вівторок в Сеймі Польщі на засіданні комісії з питань національних та етнічних меншин ряд польських політиків та представників національних меншин висловили стурбованість проектом цих змін, зазначивши, що це викличе напругу у відносинах польської держави з нацменшинами країни, а також і сусідніми країнами.

“Це дуже серйозна проблема, яка може призвести до війни з пам’ятниками”, - заявив депутат Сейму, представник німецької меншини у парламенті Ришард Галла. За його словами, це особливо вдарить по німецькій, українській, литовській, білоруській і словацькій меншинах і, відповідно, може негативно вплинути на відносини з цими країнами.

Як підкреслив під час обговорення проекту закону відомий польський історик, професор Гжегож Мотика, у випадку українського націоналізму у ньому, при бажанні, можна звинуватити будь-кого з українських історичних персон. “До українських націоналістів можна зарахувати, наприклад, отамана Симона Петлюру, який був союзником Юзефа Пілсудського, але який зараховувався радянською пропагандою до націоналістів”, - заявив Мотика. Він додав, що знає в Польщі людей, які зараховують до українських націоналістів і Тараса Шевченка.

Голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима в коментарі Укрінформу зазначив, що закон недопрацьований, містить багато пробілів. 

“Це абсолютно деструктивний проект, наслідки якого аж страшно передбачити. Йдеться про розпалювання емоцій і психозу, оскільки там настільки загальні формулювання, що під це (тоталітарний устрій. – Ред.) підпадатиме усе, що завгодно. Тобто те, що ми зараз маємо на нелегальному рівні (нищення українських пам’ятників на півдні Польщі. – Ред.), може бути узаконено і розширено”, - заявив Тима. Він додав, що можуть почати з’являтися абсурдні ініціативи щодо демонтажу, наприклад, пам’ятників Шевченка в Польщі. 

Голова ОУП висловив жаль з приводу того, що до консультацій перед прийняттям цього закону не залучено представників національних меншин Польщі.

Зміни до цього закону може бути прийнято в польському парламенті вже в найближчий четвер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-