Для відбудови Україна повинна мати надійну ППО - експерти

Для відбудови Україна повинна мати надійну ППО - експерти

Фото
Укрінформ
Для ефективної відбудови Україна повинна надійну протиповітряну оборону. Польський бізнес навіть в умовах війни вже залучений до так званої «малої» відбудови України.

На цьому наголосили учасники дискусії на тему «Відбудова України: виклики і можливості», що відбулася у Варшавській школі економіки, передає кореспондент Укрінформу.

Посол України в Польщі Василь Зварич підкреслив, що Україна сьогодні мусить робити багато справ одночасно: боротися з російським агресором, реформувати країну за стандартами ЄС, розвивати міжнародне партнерство з різними країнами світу.

«Це Україні вдається, оскільки ми розуміємо, що настав час відважних рішень», - наголосив український дипломат.

Зварич додав, що таких рішень Україна зараз потребує від західних партнерів.

Він звернув увагу, що навіть в умовах війни в Україні прозоро і за правилами ведеться приватизація.

Посол України наголосив, що Україні зараз потрібен «повітряний щит», що сприяло би нормальному функціонуванню і розвитку економіки, а також процесам приватизації.

Депутат Сейму Польщі Александра Вішнєвська підкреслила, що Україна зараз потребує «плану Маршалла», який би в XXI столітті дав можливість профінансувати масштабну відбудову країни. За її словами, потрібно якомога швидше почати використовувати заморожені російські активи на Заході як для відбудови України так і для закупівлі озброєння.

Читайте також: Німеччина виділяє €45 мільйонів для відновлення інфраструктури Укренерго

За її словами, потрібно змінити парадигму відбудови України, адже складно говорити про відбудову без надійного повітряного захисту країни. Вішнєвська підкреслила, що для захисту cвого неба Україна потребує від союзників 25 систем ППО. Відтак, західний світ повинен зробити усе можливе для надання Україні достатньо зброї для захисту і відбиття агресії.

Заступник голови Польсько-української господарчої палати Анджей Дрозд у цьому контексті зазначив, що польський бізнес має підготуватися до потенційного моменту початку відбудови України, а саме: познайомитися з роботою української системи публічних закупівель Prozorro, пошукати в Україні партнерів для спільної бізнес-діяльності, тобто здійснити весь спектр дій, аби можна було без зволікань розпочати бізнес-діяльність на місці.

За його словами, Польща має для цього відповідний потенціал, оскільки багато польських компаній вже тривалий час функціонують в Україні і працюють навіть в умовах російської агресії, що є позитивним сигналом.

Дрозд звернув увагу на поняття малої і великої відбудови України, звернувши увагу, що так звана мала відбудова України вже триває. Він зазначив, що зараз польські компанії постачають до України різні будматеріали, наприклад вікна, які широко використовуються у відновленні житла. У питанні відбудови України він назвав важливим діяльність польських державних органів, зокрема Банку національної економіки (BGK), управління страхування польських інвестицій (KUKE), Польського агентства інвестицій і торгівлі (PAIH).

«Польський бізнес не чекає моменту, коли розпочнеться велика відбудова, а вже багато робить в цьому напрямку», - констатував Дрозд.

Натомість польський міністр з питань ЄС Адам Шлапка звернув увагу на питання відбудови України у контексті наближення євроінтеграції України.

«Кожний черговий крок, який підтверджуватиме те, що Україна буде членом ЄС, даватиме гарантії впевненості для бізнесу, який прийматиме рішення щодо участі у відбудові України, адже є дуже високі ризики», - зазначив Шлапка.

Дискусія у Варшаві відбулася в межах українського тижня у Вищій школі економіки, організованого в цьому виші студентським науковим колом з відбудови України.

Як повідомляв Укрінформ, на початку цього року глава МЗС Радослав Сікорський заявив, що Варшава хоче бути для України не лише військовим, а й економічним хабом з відбудови країни.

Фото: Генштаб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-