У Європі заморозили €37 мільярдів приватних та €208 мільярдів державних активів РФ

У Європі заморозили €37 мільярдів приватних та €208 мільярдів державних активів РФ

Укрінформ
Євросоюз працює над тим, як можна використати заморожені російські активи – 37 млрд євро приватних та 208 млрд євро державних – для відшкодування завданих російською агресією збитків.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час підсумкової пресконференції після міжнародної конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі.

"Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб Росія заплатила за відшкодування збитків. І ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях, які ми ведемо щодо російських активів, приватних чи державних. У нас в Європі є 37 млрд приватних активів, а також понад 200 – 208 мільярдів державних активів", - сказав він.

Окремо Рейндерс висловив сподівання на "швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від знерухомлених російських активів" для потреб України у її боротьбі з російським агресором. За його оцінкою, ці надходження можуть становити близько 2-3 млрд євро на рік.

Єврокомісар наголосив, що із запуском подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, "українські громадяни, які зазнали порушення прав людини або стали жертвами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, стають на крок ближчими до репарацій".

Читайте також: Заморожені російські активи: Чому в ЄС не наважуються передати їх Україні

"І цей реєстр є першим кроком, тому що тепер нам треба рухатися до Комісії з питань відшкодування збитків, на підтримку якої сьогодні висловилося багато учасників", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі на міжнародній конференції "Відновлення справедливості для України" оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Реєстр починає приймати заяви на компенсацію шкоди постраждалим від збройної агресії РФ. Поки що йдеться про одну категорію заявників, а саме пошкодження або знищення житлового майна. Загалом Реєстр налічуватиме понад 40 категорій. Реєстр збитків завданих агресією РФ проти України – це перша складова глобального компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами. Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків та в майбутньому – комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Фото І. Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-