Спрямувати на користь Україні кошти Центробанку РФ легше, ніж гроші олігархів - експерт

Спрямувати на користь Україні кошти Центробанку РФ легше, ніж гроші олігархів - експерт

Укрінформ
Гроші російського Центробанку простіше спрямувати на користь Україні, ніж приватні статки олігархів.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив директор Центру досліджень фінансової злочинності та безпеки при Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень (RUSI) у Лондоні Том Кітінг.

Він нагадав, що в кліринговому центрі Euroclear в Бельгії зберігаються левова частка з 300 мільярдів доларів активів російського Центробанку, які були заморожені. Але досі немає згоди щодо використання цих грошей на користь України, хоча чимало юристів обґрунтовують легітимність такого кроку.

«На цей момент існує нервозність щодо того, як конфіскація цих активів позначиться на довірі до євро. І ті, хто є «охоронцями» євро, зокрема Європейський центральний банк, висловили побоювання: якщо активи ЦБ РФ будуть заарештовані, інші уряди не почуватимуться в безпеці, володіючи активами, номінованими в євро», - пояснив експерт.

Читайте також: Том Кітінг, британський експерт

Він особисто такі побоювання не поділяє і вважає цей аргумент слабким. Адже йдеться про можливість конфіскації активів через те, що Росія порушила міжнародне право та вдерлася в сусідню державу, чого інші країни напевно робити не збираються.

Активи приватних осіб - це інша історія, там потрібно знайти законні підстави для конфіскації в кожному конкретному випадку. Однією з таких підстав може бути спроба обійти санкції. Над полюванням на таких олігархів-ухилянтів працюють відповідні органи.

«Я думаю, що з грошима Центрального банку набагато легше», - визнав Кітінг. Він зауважив, що поки західні уряди не використовують ці гроші ЦБ РФ, вони «вразливі в плані аргументів» для власного населення, чому їхні країни мають допомагати Україні.

Читайте також: Потрібно посилити покарання за обхід західними компаніями санкцій проти РФ - експерт

Експерт не виключив варіант своєрідних «переговорів» з російськими олігархами, які в обмін на якісь послаблення могли б самі погодитися робити виплати Україні.

Як повідомлялось, Кабмін, Група Світового банку, Європейська комісія та Організація Об'єднаних Націй підрахували, що станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні сягатиме $486 мільярдів упродовж наступного десятиліття. За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько $15 мільярдів для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення як на національному, так і на місцевому рівнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-