Вже понад 1000 українських родин придбали нове житло за програмою компенсацій

Вже понад 1000 українських родин придбали нове житло за програмою компенсацій

Укрінформ
За програмою компенсацій за повністю знищене житло уже понад 1000 українських родин придбали нову оселю. Найбільше житла купували у Київській області.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінвідновлення.

«Програма компенсацій за повністю знищене житло фактично почала працювати на початку цього року. За результатами двох місяців бачимо стабільну динаміку подачі заяв - сьогодні вона складає майже 11 тисяч. Далі комісія опрацьовує заяву, розраховує суму компенсації та формує сертифікат. Після сповіщення про наявність сертифікату - можна обирати нове житло», - розповів Кубраков.

Найбільше житла купували у Київській області. Далі йдуть Харківська, Миколаївська та Чернігівська області.

Більшість заявників обирають нове житло в межах свого регіону. Середня сума сертифікату - 1,8 млн грн. Більшість власників житлових сертифікатів - це 75% - обирають квартири, і тільки чверть - приватні будинки.

За словами віцепрем'єра, купувати нову оселю не обов’язково в тому ж місті чи регіоні, де вона була знищена. Власники житлових сертифікатів вільні у виборі нотаріуса, який оформить угоду. У випадку, якщо навʼязують рішення щодо реалізації сертифіката, потрібно звертатися на гарячу лінію Мінвідновлення (044) 351-48-00 та на спеціальну лінію НАБУ - 0 800 213 200.

Сертифікат діє протягом 5 років. За нього можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в нерухомість, яка тільки в процесі будівництва.

Читайте також: Житловий сертифікат: як отримати відшкодування на нове житло

Зазначається, що у січні 2024 року з’явилась можливість подати заяву на отримання компенсації у вигляді коштів, які можна буде витратити для відбудови приватного будинку на власній земельній ділянці. За цей час на отримання грошової компенсації подали заявки більш як 600 громадян.

Як повідомлялося, послуга отримання компенсації за знищене житло в межах програми «єВідновлення» була розроблена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-