МЗС України та Естонії: Закон про передачу активів РФ на відбудову може зміцнити верховенство права

МЗС України та Естонії: Закон про передачу активів РФ на відбудову може зміцнити верховенство права

Укрінформ
Після ухвалення в Естонії закону стосовно заморожених активів Росії ніхто у світі не матиме права казати, що їх неможливо передати для відновлення України.

Про це йдеться у спільній колонці Дмитра Кулеби і Маргуса Цахкни, яку опублікувало МЗС Естонії, повідомляє Укрінформ.

Глави МЗС двох країн відзначають, що Естонія дуже допомогла протистояти російському терору і показує іншим, як змусити державу-агресорку заплатити за завдані нею збитки за допомогою понад $300 млрд активів, заморожених західними країнами.

“Ініціатива Естонії використати заморожені активи Росії для відновлення України є прикладом для наслідування для всього світу. Закон, який обговорює парламент Естонії, має значне символічне значення. Після того, як Естонія доведе, що заморожені активи можуть бути доставлені в Україну на законних підставах, ніхто не матиме підстави стверджувати, що це неможливо зробити”, – акцентують Кулеба і Цахкна.

На їхню думку, цей акт не підірве верховенство права, натомість він є необхідним кроком на тлі грубих порушень міжнародного права. За умови ретельного юридичного та економічного розгляду він може зміцнити верховенство права, підтримати стабільність глобальної фінансової системи та, зрештою, сприяти створенню безпечнішого і справедливішого міжнародного порядку, підкреслюють міністри, додаючи, що таке рішення буде прецедентом на майбутнє.

Читайте також: Бельгія готова спрямувати частину прибутку від активів РФ на оборонні потреби України - Шмигаль

Кулеба і Цахкна наголошують, що підтримують використання надприбутків від заморожених російських активів для спільної закупівлі військового обладнання для України. Вони вважають, що нещодавня регуляторна позиція ЄС стосовно знерухомлення російських активів зміцнює правову основу для потенційного внеску у відновлення України.

“Ця ініціатива в поєднанні із зусиллями Естонії законодавчо використовувати російські активи для отримання компенсації знаменує собою вирішальний крок до справедливості”, – заявили глави МЗС.

Читайте також: Конфіскація російських активів: план «беззаставного забезпечення» може стати реальним варіантом

Як повідомлялося, під час візиту до Естонії в січні Володимир Зеленський висловив сподівання, що ця країна ухвалить закон стосовно російських активів, і він буде дієвим.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-