Міжнародні партнери допомагають у відбудові 360 громадам - Мінвідновлення

Міжнародні партнери допомагають у відбудові 360 громадам - Мінвідновлення

Укрінформ
Станом на сьогодні 360 громад співпрацюють з міжнародними партнерами, і до кінця року кількість громад, покритих донорською підтримкою, буде збільшена.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна під час виступу на ІІІ Форумі з відновлення, який проходить на Житомирщині.

«Сьогодні у нас 360 громад працюють з міжнародними партнерами. Велика частка проєктів були започатковані ще до повномасштабного вторгнення, наприклад, ініціативи від USAID. Минулого року нам вдалося активувати ряд донорів, які надаватимуть підтримку громадам у відновленні. Так, під опікою ПРООН перебувають 10 громад, Британське агентство розвитку також взяло 10 громад, Канада надаватиме підтримку 19 громадам. Ми сподіваємося, що проєкт французького протекторату на Чернігівщині візьме під свою опіку ще 6 громад», - сказала Азархіна.

Читайте також: Україна має залучати більше країн, які патронуватимуть відновлення областей - Корнієнко

Вона підкреслила, що здебільшого в межах згаданих проєктів йдеться про технічну допомогу, обмін експертизою, підготовку планувальних документів, що допоможе громадам стати більш конкурентоспроможними в подальшій боротьбі за доступ до фінансів.

Водночас представниця Мінвідновлення зауважила, що завдання міністерства сьогодні – зробити розподіл донорської підтримки більш справедливим.

«Деякі громади мають до п'яти партнерів, а в деяких таких партнерів нуль. Нашим завданням є забезпечення фактично більш справедливого покриття, більш справедливої участі різних проєктів у громадах України», - сказала Азархіна.

Читайте також: Україна 15 лютого планує назвати нову оцінку збитків і втрат внаслідок агресії РФ

У міністерстві також мають намір синхронізувати існуючі обов’язкові документи планування відновлення на місцях, щоб допомогти громадам створити портфелі планування для залучення більш масштабних донорських інвестицій.

«На місцевому рівні є 22 обов'язкових для громад документів планування, які покривають різні напрямки. Натомість нам потрібно перейти фактично до формування так званого портфелю відновлення - синхронізувати між собою, скажімо, просторове планування, плани безпосередньо економічного розвитку, бюджетне планування тощо. Відійти від точкового відновлення, як ми робили минулого року в межах ліквідації наслідків збройної агресії. Бо міжнародна організація, міжнародний кредитор цікавиться все-таки портфельними пропозиціями, масштабними проєктами, які можуть отримати більше шансів на підтримку», - зазначила заступниця міністра.

Як повідомлялося, Канада запускає в Україні ініціативу «Інклюзивне відновлення за лідерства громад» (CLIR), в межах якої 19 громад отримають експертну підтримку у сталому, інклюзивному, соціальному та економічному відновленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-