Україна 15 лютого планує назвати нову оцінку збитків і втрат внаслідок агресії РФ

Україна 15 лютого планує назвати нову оцінку збитків і втрат внаслідок агресії РФ

Укрінформ
Україна 15 лютого планує презентувати нову оцінку збитків і втрат внаслідок збройної агресії РФ.

Про це повідомила в ефірі Українського радіо заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, передає Укрінформ.

«Коли ми фактично оцінюємо всі збитки, які, крім руйнувань інфраструктури, включають збитки для навколишнього середовища та інші, то спираємося на оцінку, яку робимо спільно зі Світовим банком. Остання оцінка, яка була зафіксована, - це 411 млрд доларів. Однак 15 лютого запланована презентація оновленої оцінки і, на жаль, вже можна говорити, що ця сума буде значно більшою, тому що вже пораховані збитки, які, наприклад, стосуються Каховської дамби», - сказала вона.

Водночас Азархіна звернула увагу, що у таких звітах не прораховані землі, які тимчасово знаходяться під російською окупацією. Також там недостатньо пораховано те, що стосується непрямих збитків. Зокрема, фактично рахуються втрати у портовій інфраструктурі, але якщо додати втрати економіки, то ця цифра зросте ще більше, зазначила вона.

Читайте також: Шмигаль: Наша мета - змусити агресора заплатити за всі злочини, зокрема проти довкілля

«Наприклад, ті ж порти. Одна справа, коли ти втрачаєш розбитий термінал і тобі треба його відновити за 50 млн доларів. Однак якщо ти рахуєш кожен день простою, відсутності в тебе руху товарів, роботи - це непрямі збитки. Якщо за різними оцінками за перший рік війни ми втратили близько 40% до темпів зростання ВВП, то, по суті, ця сума і є реальними збитками на додачу до того, що стосується безпосередніх руйнувань», - пояснила заступниця глави Мінвідновлення.

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня 2023 року росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття. Російський теракт призвів до масштабної повені у південних областях України, внаслідок якої було підтоплено понад 4300 будинків та загинули щонайменше 34 людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-