Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків

Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків

Укрінформ
Міжнародний Реєстр збитків планує запустити реєстрацію матеріальних втрат українців від російської агресії за допомогою платформи на основі «Дії», а сама структура має запрацювати орієнтовно в квітні.

Про це виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський розповів на брифінгу в Раді Європи у Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«Подача претензій буде здійснюватися через мобільний додаток «Дія» або веб-портал, для цього буде відповідна опція. З цього моменту і до запуску подачі заявок ми будемо публікувати всі необхідні інструкції та пояснення щодо того, як буде працювати процес. Мета полягає в тому, щоб зробити його максимально простим і зручним для звичайних українців», - пообіцяв Ключковський.

За його словами, людина, що подає скаргу, зможе додавати будь-які додаткові файли і будь-які додаткові докази. Планують також сформувати систему підтримки, наприклад, через центри надання адміністративних послуг в Україні.

«Дія» буде просто інструментом для подання скарг. Оскільки саму інформацію планують зберігати за межами України. «Ми матимемо кілька резервних копій, дуже багато систем, які дозволять нам забезпечити цілісність інформації», - додав Ключковський.

Ще одним важливим питанням на шляху до запуску Міжнародного реєстру є створення Комісії з розгляду претензій.

Читайте також: У Мін'юсті закликають збирати якнайбільше доказів для Реєстру збитків

За словами виконавчого директора реєстру, процес створення претензійної комісії все ще перебуває на стадії переговорів, оскільки існують юридичні труднощі, відсутність прямого прецеденту. «Так само, як і реєстр, ми очікували, що комісія буде створена певним інструментом, можливо, міжнародною угодою за участю якомога більшої кількості держав. Тому що традиційно ці комісії з претензій вимагали б або згоди іншої сторони на їх створення, або резолюції Ради Безпеки ООН. Звичайно, ні те, ні інше наразі не є реалістичним, оскільки Росія ні за що не погодиться» , - заявив Ключковський.

Однак, за його словами, зараз тривають активні переговори, і упродовж наступних кількох місяців слід чекати оновлень застосунку.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі 11-13 грудня відбулося перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Нагадаємо, Реєстр збитків, був започаткований у травні 2023 року на саміті Ради Європи в Рейкьявіку, він є першим кроком до створення міжнародного механізму компенсацій для жертв російської агресії. Дату, з якої реєстр розпочне приймати скарги, має визначити Рада реєстру.

Місцезнаходженням реєстру є Гаага, Королівство Нідерландів. Згідно зі статутом, реєстр також матиме допоміжний офіс в Україні для цілей підтримання зв’язку з урядом України та сприяння розповсюдженню інформації та контактування з потенційними заявниками та громадськістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-