На Київщині перевірили процес відбудови двох навчальних закладів

На Київщині перевірили процес відбудови двох навчальних закладів

Фото
Укрінформ
Спецкомісія Київської обласної військової адміністрації, яка контролює прозорість та якість відбудови, перевірила два навчальні заклади у Бучанському районі, що будують коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Як передає Укрінформ, про це начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко повідомив у Фейсбуці.

«Російські окупанти з початку повномасштабного вторгнення знищили 236 закладів освіти. Тисячі дітей були позбавлені можливості ходити до шкіл та садочків. Відновлювати їх почали одразу після деокупації. Уже відбудували 196 таких закладів. У роботі – ще низка обʼєктів», - зауважив він.

На Київщині перевірили процес відбудови двох навчальних закладів / Фото: Київська ОДА

Так, за словами Кравченка, в смт Гостомель на вул. Рекунова, 3Б капітально ремонтують дитячий садок «Веселка», який був пошкоджений внаслідок прямого влучання російського снаряду. До війни садочок відвідували майже 300 дітей, а сьогодні вихованці цього закладу перебувають на дистанційному навчанні.

Очільник ОВА поінформував, що здати обʼєкт планують через 5 місяців. Тут відновлять дерев’яні конструкції покриття та металевого профнастилу над приміщеннями, цегляний парапет, зовнішні сходи, для маломобільних груп облаштують пандус.

Крім того, в будівлі садочка реалізовують ще один окремий проєкт коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. «Уже розпочалося облаштування повноцінного сучасного укриття. Воно розраховане на всіх вихованців та персонал дошкільного закладу. Зауважень до процесу та якості робіт наразі не виявили», - зазначив Кравченко.

Також комісія перевірила обʼєкт у смт Ворзель на вул. Курортна, 37, де розпочали будівництво з нуля початкової школи із дошкільним підрозділом.

Читайте також: У Ворзелі до ліцею добудовують початкову школу з дошкільним підрозділом

«Роботи розпочалися на початку вересня. Але вже є відставання від графіка на місяць. До речі, цей проєкт реалізовує підрядник, який працює і на інших обʼєктах і вже отримував від нас низку зауважень. Я попередив: якісно побудований обʼєкт має бути зданий вчасно – у серпні 2024 року. Контролюватиму процес робіт постійно. Щоб 1 вересня діти сіли за парти і пішли до садочка», - підкреслив начальник ОВА.

За його словами, нова двоповерхова будівля умовно розподілятиметься на дві частини: початкову школу для 360 учнів та дитячий садок. Зокрема на першому поверсі буде вестибюль, вбиральні, гардеробні, медичні приміщення, обідній зал та харчоблок, спортзал і роздягальні, ігрова кімната тощо. На другому поверсі – навчальні класи, вбиральні, клас-студія музики і співу або ізостудія, соляна та сенсорна кімнати, вчительська, адміністративні приміщення тощо.

Читайте також: В Ірпені відкрили дитячий садок «Червона калина»

Кравченко зауважив, що у садочку будуть як звичайні групи, так і групи для дітей з інвалідністю, кабінети, де працюватиме психолог, логопедичний кабінет, комп’ютерний клас, різноманітні медичні приміщення тощо. Усе – з урахуванням потреб маломобільних груп. Також у закладі облаштують пральню та харчоблок.

«Попередив підрядників: або робите якісно, або навіть не розраховуйте на оплату робіт. Ніхто абияк відновлені обʼєкти не прийматиме. В умовах війни ще більш прискіпливо контролюватиму ефективне використання коштів при відбудові кожного будинку, садочка, школи, укриття», - підкреслив очільник ОВА.

Також Кравченко наголосив, що після проведення тендерів і вибору переможця область підписує договори на проведення робіт за динамічними цінами. «Тобто ціни на матеріали змінюються впродовж дії договору відповідно до середньоринкової. Без остаточної перевірки факту виконаних робіт, їх якості та середньоринкової вартості на матеріали акт не буде підписаний, а гроші не будуть сплачені», - додав він.

Очільник ОВА зауважив, що на Київщині продовжуються перевірки обʼєктів, які відбудовують коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та коштом UNITED24, а відновлювальні процеси на всіх етапах – від проєктної документації до здачі в експлуатацію – повністю відкриті та прозорі.

Як повідомляв Укрінформ, Кравченко розкритикував підрядників, які зневажливо ставляться до відбудови зруйнованих загарбниками обʼєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-