USAID допоможе Україні реформувати сектор централізованого теплопостачання

USAID допоможе Україні реформувати сектор централізованого теплопостачання

Укрінформ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) підписали Меморандум про взаєморозуміння, який має на меті підвищити стійкість, ефективність та конкурентоспроможність сектору централізованого теплопостачання.

Як передає Укрінформ, про це повідомив USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ).

Згідно з Меморандумом, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки надаватиме підтримку Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України у реформуванні сектору централізованого теплопостачання на місцевому та національному рівнях, сприятиме підвищенню енергетичної сталості завдяки розподіленій генерації, використанню відновлюваної енергії та модернізації сектору централізованого теплопостачання.

«Реформування енергетичного сектору відповідно до кращих практик Європейського Союзу, оптимізація муніципальної системи теплопостачання України, популяризація широкомасштабного впровадження децентралізованого енергопостачання, інтеграція різноманітних джерел відновлюваної енергії, підвищення енергоефективності сприятимуть декарбонізації енергетичної системи та підвищенню енергетичної безпеки України. Я вдячний американським партнерам за готовність допомагати Україні на шляху до трансформації та модернізації нашої енергосистеми», - заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко.

Меморандум передбачає розробку політик і формування структур для подальшого інтегрування систем централізованого теплопостачання на місцевому рівні.

Увага надається підвищенню стійкості, сталості та ефективності виробництва тепла, включаючи інтеграцію розподіленої генерації. Завдяки одночасному виробництву електричної та теплової енергії когенерація відіграватиме ключову роль у зменшенні відключень енергії під час аварійних ситуацій та забезпечить постійне постачання енергії об’єктам критичної інфраструктури у громадах.

За словами Майкла Трейнора, керівника USAID ПЕБ, сторони працюватимуть над удосконаленням регуляторної бази для сектору з метою підвищення його фінансової стабільності.

Читайте також: У ПРООН радять Україні для сталої енергосистеми інвестувати у сонячну енергію, вітер, біомасу та біогаз

«Для посилення стійкості інфраструктури теплопостачання та забезпечення постачання енергії об’єктам критичної інфраструктури в місцевих громадах, ми зосередимось на підтримці низки інвестиційних проєктів для розподіленої генерації з використанням різноманітних джерел енергії та розбудові технічної спроможності органів місцевої влади й зацікавлених сторін сектору...» – наголосив Трейнор.

Співпраця включатиме не тільки задоволення нагальних потреб, а й допомогу в стратегічному плануванні повоєнного відновлення сектору теплопостачання.

Вона також передбачає підвищення обізнаності громадськості про реформи у секторі та законодавчі зміни, що ведуть до зміцнення енергетичної безпеки України.

Як повідомлялось, Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) здійснює компанія Tetra Tech ES, Inc.

Фото: USAІD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-