«Відбудувати Україну»: Міжнародний бізнес у пошуках нових можливостей в Україні

«Відбудувати Україну»: Міжнародний бізнес у пошуках нових можливостей в Україні

Укрінформ
Варшавська виставка-конференція засвідчила – міжнародний бізнес готовий до реалізації привабливих проєктів в Україні на тривалу перспективу

У Варшаві днями відбулася друга конференція і виставка із серії “Rebuild Ukraine”, присвячена відбудові й модернізації України, зокрема в енергетичному секторі.

Учасники з’їхалися на цей захід з усього світу, демонструючи свою зацікавленість в участі у відбудові України. Важливо, що вони сприймали це не лише у контексті солідарності з Україною, яка протидіє російському агресору, а й як привабливий бізнес-проєкт.

УКРАЇНА – ЦЕ ВЕЛИЧЕЗНА МОЖЛИВІСТЬ

У виставці-конференції “Rebuild Ukraine Powered by Energy” взяли участь 545 компаній з понад 30-ти країн світу.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, який очолив українську делегацію на цьому заході, прагматично оцінює ситуацію, підкреслюючи, що таке зацікавлення виставкою-конференцією спостерігається не тому, що російська агресія привернула увагу до України, а тому, що світовий бізнес розглядає Україну як привабливий напрямок для інвестицій.

“Це не тому, що Україна у тренді, а тому, що бізнес шукає можливості, а Україна – це величезна можливість. Україна – самодостатня країна, вона може підсилити будь-кого партнерством і зробити можливості для спільного розвитку і розвитку технологій”,- заявив Галущенко в коментарі українським ЗМІ.

Історіями успіху України в умовах російської агресії під час відкриття виставки-конференції він назвав, зокрема, ефективну співпрацю з американською компанією Westinghouse, партнером України як у сфері виготовлення ядерного палива, так і будівництва передових реакторних технологій; а також з польською стороною у контексті введення в експлуатацію модернізованої лінії Хмельницька АЕС-Жешув, через яку здійснюється експорт електроенергії у західному напрямку.

Міністр зазначив у коментарі Укрінформу, що очікує від цього заходу конкретики, щоб західні інвестори відреагували на український план, енергетичну стратегію України. Він додав, що Київ розробляє величезні плани трансформації енергетичної галузі, які дадуть поштовх розвитку саме енергетичних проєктів в Україні, навіть під час війни.

На конференції Галущенко підкреслив, що  європейський бізнес, який інвестує в енергетику, не повинен боятися діяти і робити кроки щодо співпраці з Україною вже зараз.

“Навіть якщо ви сумніваєтеся, чи входити на український ринок під час війни, то українська сторона зробить все можливе, аби забезпечити вас усією необхідною документацією, усім необхідним для ведення бізнесу. Ви маєте бути готовими до дій вже наступного дня після завершення війни, а не зволікати, витрачаючи час на період після війни”, – наголосив український міністр під час інавгураційного виступу на конференції.

Своє зацікавлення реалізацією проєктів в Україні не приховують іноземні партнери. Зокрема, ще перед початком виставки міністр зовнішньої торгівлі й розвитку Фінляндії Вілле Тавіо в інтерв’ю Укрінформу розповів, що подія у Варшаві є чудовою нагодою для понад 40 фінських компаній провести переговори з українськими партнерами та дізнатися більше про способи участі у величезних зусиллях з відбудови України. Тавіо, який також особисто взяв участь у виставці, наголосив, що фінські компанії можуть брати участь, наприклад, в енергоефективному та екологічно чистому будівництві, енергетичному секторі, переході до відновлювальних джерел енергії, управлінні водними ресурсами та відходами тощо. Як відомо, в Україні вже працює низка фінських енергетичних компаній, зокрема реалізується проєкт з модернізації однієї з ТЕЦ.

Те, що навіть під час війни Україна – привабливий напрямок для інвестицій, підкреслив під час відкриття заходу міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл. Він зауважив, що співпраця з відбудови України відкриває для шведського приватного капіталу широкі можливості, підкресливши, що це “win-win історія”, яка може бути взаємовигідною для обох сторін. За його словами, уряд Швеції розробив стратегію співробітництва у сфері відбудови та реформ в Україні на 2023-2027 роки, яка передбачає спрямування значних коштів на проєкти з відновлення України.

ВІД СЛІВ ДО ДІЛА

Під час виставки-конференції досягнуто й низки практичних результатів: підписано угоди і меморандуми про співпрацю з кількома відомими світовими компаніями, які будуть реалізовані у майбутньому.

Зокрема, міністерство енергетики підписало угоду про співпрацю з американською компанією Tetra Tech, що стосується співпраці у протимінній діяльності. Передбачається, що американська компанія надаватиме технічну допомогу та консультативну підтримку Mіненерго в реалізації заходів з протимінної діяльності. Сторони співпрацюватимуть також над заходами з безпечного відновлення критичної енергетичної інфраструктури України шляхом очищення енергетичних об’єктів, їх майданчиків та прилеглих територій від вибухонебезпечних предметів та їх компонентів, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, та забезпечення належної безпечної експлуатації енергетичних об’єктів.

Національна енергетична компанія “Укренерго” уклала меморандум про співпрацю з шведською компанією Ingrid Capacity AB. Йдеться про спільне дослідження, розробку та впровадження рішень зі зберігання енергії для підвищення енергетичної безпеки та надійності української енергетичної мережі. Серед ключових цілей співпраці визначено підвищення стійкості електромережі до різних викликів і загроз, включаючи стихійні лиха, екстремальні погодні явища та несподівані збої в мережі.

Крім того, НЕК “Укренерго” підписала меморандум про взаєморозуміння з корейською Hyundai E&C. Зокрема, сторони планують співпрацю у проєктах з розвитку електричних мереж та системи передачі енергії в Україні, а також вивчатимуть потенційні можливості співробітництва.

ЄВРОПА, АМЕРИКА І ДАЛЕКИЙ СХІД

Виставка “Rebuild Ukraine” викликала неабиякий інтерес і зацікавлення з боку світових компаній: свої національні павільйони розгорнули понад 20 країн. Найбільші з них мали скандинавські країни, зокрема Швеція, Фінляндія, Данія, представництво кожної з яких налічувало навіть понад 40 компаній. Чималими також були національні павільйони Нідерландів, Румунії, Канади, Франції, Чехії та деяких інших країн.

Учасник виставки, представник польської компанії HAPAM, що виробляє роз’єднувачі до ЛЕП, Марцін Шкудларек у коментарі Укрінформу розповів, що фірма успішно функціонує на зарубіжних ринках вже 20 років, присутня вона також і в Україні. Він зазначив, що компанія усвідомлює: зараз в Україні будуть значними потреби в ремонті і розбудові ліній електропередач. Відтак, компанія, в якій, за його словами, 15% працівників є українцями, додатково шукає бізнес-партнерів в Україні.

На виставці не бракувало учасників і з географічно віддалених від України країн. Директор торговельного представництва Тайваню в Києві Су Ю-Суань під час виставки зауважив у коментарі Укрінформу, що геополітична ситуація Тайваню сьогодні дуже схожа до української, і тому тайванська влада та народ країни підтримують Україну. За його словами, Тайвань уже зараз реалізує декілька гуманітарних та фінансових проєктів в Україні, зокрема будівництво енергетичних установ та шкіл. Він зауважив, що представники місцевого самоврядування України зацікавлені так званими smart-рішеннями Тайваню щодо енергоефективності у містах. Тому багато українських самоврядувальників вже побували на виставці Smart City Expo в Тайпеї. Су Ю-Суань підкреслив, що Тайпей зацікавлений у глибшій комунікації з Києвом, у налагодженні тісніших зв’язків між тайванським та українським бізнесом.

Регіональний директор на Європу і Північну Африку в компанії Hyundai E&C Хун-Хван Парк зазначив у коментарі агентству, що Південна Корея має значний досвід у відновленні країни після війни 50-х років минулого століття. Відтак, цей досвід може стати в нагоді у відбудові України. Регіональний директор компанії підкреслив, що корейський уряд хоче брати участь у відновленні України і вивчає можливості щодо того, яким чином може зробити свій внесок у технологічний розвиток України. Хун-Хван Парк зауважив, що підписаний НЕК “Укркенерго” меморандум про взаєморозуміння з Hyundai E&C з розвитку електричних мереж та системи передачі енергії в Україні є дуже важливим кроком для розвитку і безпеки країни. Отже, досвід, який мають корейці у цій сфері, має у значній мірі допомогти Україні.

ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ УКРАЇНИ У ПОШУКАХ ПАРТНЕРСТВА

На виставці-конференції у Варшаві до чималої української делегації увійшли також представники місцевого самоврядування. На ній були представлені 26 українських громад на рівні мерів, заступників мерів міст чи голів військово-цивільних адміністрацій, ще понад 100 громад – інформаційно, у спеціально підготовлених буклетах.

Заступник мера Ірпеня Дмитро Чава зазначив у коментарі агентству, що делегація міста плідно попрацювала на цій виставці. Зокрема, попередньо досягнуто домовленостей про допомогу місту електростанціями й сонячними батареями.

“Є потенційно зацікавлені донори й інвестори, наприклад у контексті будівництва клініки для реабілітації постраждалих у воєнних діях”,- зазначив Чава.

Фото: Гуляйпільська міська територіальна громада
Фото: Гуляйпільська міська територіальна громада

Голова військово-цивільної адміністрації Гуляйполя Запорізької області Сергій Ярмак повідомив Укрінформу, що найбільші очікування від цієї виставки пов’язані з пошуком міжнародних інвесторів, які допомогли б максимально відбудувати Гуляйпільску громаду. Він звернув увагу, що хоча місто було звільнено з-під російської окупації ще у березні минулого року, ворог перебуває на відстані 4 км від Гуляйполя, і місто потерпає від постійних обстрілів.

“Найбільші потреби – відбудова інфраструктури, починаючи від будівель і завершуючи постачанням електроенергії, води та газу”, – констатував Ярмак.

Отже, варшавська виставка-конференція “Rebuild Ukraine Powered by Energy” стала черговим свідченням того, що війна не відлякує міжнародний бізнес, який шукає нові можливості для інвестицій і готовий до реалізації привабливих проєктів в Україні на тривалу перспективу.

Юрій Банахевич, Варшава

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-