Україна почала роботу над оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення

Україна почала роботу над оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення

Укрінформ
Україна разом зі Світовим банком, Європейською комісією, ООН та іншими партнерами розпочала роботу над Третьою Швидкою оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення України (RDNA3).

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, повідомляє Укрінформ із посиланням на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Завдяки першому та другому RDNA ми змогли скласти, структурувати та розпочати реалізацію проєктів швидкого відновлення у пріоритетних сферах на 2023 рік, а також створити основу та можливість планувати подальше відновлення України в середньостроковій перспективі. У 2024 році ми хочемо зосередитися на проєктах, які сприятимуть економічному відновленню та створюватимуть робочі місця. Такий звіт дає можливість чітко визначати потреби відновлення та координувати фінансову допомогу», - наголосив Кубраков.

За його словами, RDNA3 покаже сукупний рівень збитків станом на 1 січня 2024 року, вартість відновлення за принципом build-back-better, узгоджені пріоритетні напрямки відновлення у 2024 році та на середньострокову перспективу до 2027 року, реформи для залучення приватного сектору. Віцепрем’єр-міністр зазначив, що RDNA3 буде містити відповідні завдання від Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України та Плану України (Ukraine Plan).

Своєю чергою заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко зазначила, що у 2022 році українська влада зосередилася на проєктах виживання, а у 2023 році розпочала реалізацію проєктів відновлення та досягла відчутних результатів у пріоритетних сферах.

Читайте також: У Дніпрі відкрили Регіональний офіс повоєнного відновлення та розвитку Луганщини

«Ми розпочинаємо серію майстер-класів, які допоможуть нам скоригувати пріоритети та їхнє покриття. Пріоритетними напрямками є: енергетика, муніципальна інфраструктура та ЖКГ, транспорт, соціальна інфраструктура, приватний сектор, міжгалузевий — як гуманітарне розмінування, цифровізація, — повідомила вона.

RDNA3 відповідає визнаній на міжнародному рівні методології, в якій також будуть викладені інвестиційні пріоритети Уряду з відновлення та реконструкції на 2024 рік.

Звіт забезпечить оперативне, послідовне та прозоре міжгалузеве оцінювання завданої шкоди, збитків, потреб у відновленні та відбудові, а також визначення пріоритетів на 2024 рік. Основний фокус — на оцінюванні впливу війни та зумовлених війною відновленні та відбудові.

Як повідомлялося, Європейський інвестиційний банк виділить Україні гроші на два проєкти відновлення; перші два транші по 100 млн євро з запланованих загальних 450 млн євро можуть бути затверджені до кінця 2023 року.

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-