Лідерська роль у процесі відбудови покладена на громади - Кубраков

Лідерська роль у процесі відбудови покладена на громади - Кубраков

Укрінформ
Відбудова країни повинна починатися з громади, бо саме на цьому рівні найкраще зрозумілі пріоритети відновлення.

Про це під час оголошення нових громад-партнерок проєкту USAID «Говерла» у Миколаївській та Харківській областях зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На наше глибоке переконання, відбудова має починатися з громад, бо саме на цьому рівні найкраще зрозумілі та відчутні пріоритети відновлення. Тому ми очікуємо від громад лідерської ролі в процесі відбудови та подальшого розвитку», - сказав Кубраков.

Він додав, що дуже важливо надати регіонам інструменти для підвищення їхньої спроможності, в тому числі – нові фінансові механізми, які допоможуть ефективно реалізувати на практиці заплановані зрушення.

«Йдеться про підвищення фінансової спроможності громад. Зокрема, завдяки таким інструментам, як використання можливостей державно-приватного партнерства, адміністрування органами місцевого самоврядування місцевих податків та зборів, розширення можливості брати запозичення для всіх територіальних громад, не лише міських, але і сільських та селищних», - сказав віцепрем’єр-міністр.

Водночас, підкреслив він, наділення регіонів певними повноваженнями в сфері реалізації фінансової спроможності відбуватиметься під контролем Міністерства фінансів і за певними правилами гри, «щоб у нас не було збанкрутілих громад».

Як зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, по закінченню роботи із оновлення Державної стратегії регіонального розвитку території, які визначені територіями відновлення, будуть мати особливу підтримку.

«За оновленим законодавством з регіональної політики є чотири типи функціональних території. Зараз ми вже визначили критерії для території відновлення. І фактично, коли завершиться наша робота з оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, території, які визначені територіями відновлення, будуть мати особливу підтримку», - зазначила Азархіна.

Вона зауважила, що віднесення території до типу території відновлення не завжди має лише позитивний момент.

«З одного боку, це про те, що ти матимеш більшу підтримку від держави для ефективного планування та стимулювання розвитку. Але з іншого – на тебе трошки інакше дивляться інвестори. І це треба усвідомлювати», - сказала заступниця міністра.

За її словами, не всі громади наразі усвідомлюють цей ризик. І саме проєкт на кшталт проєкту «Говерла» дає змогу залучити проактивні громади до процесу планування комплексного розвитку з урахуванням пріоритезації інвестицій.

Читайте також: Проєкт USAID «Говерла» оголосив партнерство з 20-ма новими громадами Миколаївщини та Харківщини

«Плани відновлення якраз вже стали тим інструментом, який є в ваших руках, щоб забезпечити захист своїх інтересів і пріоритезацію інвестицій. Тобто фактично ми говоримо про те, що від того, як ви сплануєте своє відновлення, є можливість потім скоординувати інвестиції», - зазначила Азархіна.

Як повідомлялося, проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має бюджет 74 млн дол. США і реалізується компанією DAI з березня 2021 року по березень 2026 року. Проєкт надає сприяння уряду України у просуванні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними ефективно надавати послуги і підзвітними перед громадянами.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-