Інвестори зацікавлені у відновленні України, їм потрібні лише страхові поліси — бізнес-омбудсмен

Інвестори зацікавлені у відновленні України, їм потрібні лише страхові поліси — бізнес-омбудсмен

Укрінформ
Під час Міжнародної конференції з відновлення України, що відбулася в Лондоні, іноземні інвестори зацікавились проєктами в Україні, втім, поширення страхових полісів є важливим для них, аби забезпечити відчуття стабільності для інвестицій.

Це констатував в ефірі Українського Радіо бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

"Конференція у Лондоні перевищила мої сподівання, але вони, можливо, не були надто високими після тогорічного досвіду в Лугано, де дуже все було розпливчасте на рівні загальних принципів. Одна з великих відмінностей — це активна присутність самого бізнесу, зокрема закордонного. Український бізнес також був, але міг бути ще краще представлений", - каже Ващук.

Хоча, за його словами, "минулого року державні представники були на конференції, а бізнес - окремо "за парканом" сам проводив свої зустрічі. Тому це вже дуже важливий і позитивний момент".

Ващук наголосив, що на конференції також було висловлено чітке бачення урядом України, якою держава має бути в 2033 році.

Читайте також: Близько 500 компаній у світі зацікавлені інвестувати в Україну - Зеленський

"Я думаю, вже висловлена досить чітка візія уряду України, якою має бути Україна в 2033 році. Тобто десятирічне бачення розвитку, дев'ять ключових секторів, і потім в галузевих зустрічах поза пленарною сесією були дуже практичні пропозиції до інвесторів, в що можна вкладати гроші. Соціологія інвесторів — це те, як показували презентації із проєктами, то тоді зразу було море рук, які підносилися зі своїми телефонами і знімали відповідні кадри презентації тощо. Це вже свого роду ознака зацікавлення", — зазначив бізнес-омбудсмен.

Спрямованість усіх презентацій була направлена на те, аби бізнес усвідомив, наскільки важливо інвестувати в Україну, і готувався заходити. І побачив себе у цих можливостях. "Наприклад, якщо ви - фірма із сектору енергетичної інфраструктури, то вам представники України показали дуже конкретно, які трансформаторні станції треба буде відбудувати, на яку технологію орієнтуються, приблизно які є партнерські українські заводи, з якими можна було працювати в цій галузі, скажімо, в Запоріжжі чи в Харкові. Це все мало під собою досить сильну основу", — каже Ващук.

Важливим фактором для іноземних компаній є поширення страхових полісів на політичні і військові ризики. Британський і японський уряди заявили, що вони вкладають гроші в спільний фонд, який буде підтримувати страхові поліси Світового банку. Міністр закордонних справ Франції оголосила про національну програму, націлену на французькі компанії.

Читайте також: МЗС Японії: зустріч в Лондоні засвідчила високий інтерес бізнесу до проєктів відбудови України

"Отже, на очевидні і зрозумілі побоювання знаходяться тепер на фінансових ринках і за допомогою урядів страхові поліси, які мали б надати більше впевненості інвесторів, які заходять в таку ще плинну ситуацію", — зауважив бізнес-омбудсмен.

Як повідомлялося, 21-22 червня у Лондоні проходила міжнародна Конференція з відновлення України - Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні). Понад 400 світових компаній пообіцяли надати підтримку Україні у відбудові економіки.

Фото: Українське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-