Нідерландська організація виділить на допомогу Очакову €100 тисяч

Нідерландська організація виділить на допомогу Очакову €100 тисяч

Укрінформ
Асоціація нідерландських муніципалітетів (VNG) виділить на допомогу українському місту Очаків сто тисяч євро.

Про це кореспонденту Укрінформу в Гаазі розповів Очаківський міський голова Сергій Бичков.

“Поки тривають активні бойові дії, то наразі не йдеться про підняття питання про відбудову. Ці питання підніматимуться після закінчення активних бойових дій. Тож зараз в цій організації нам запропонували коротку програму на 100 тисяч євро, йдеться про те, що б місту було потрібно. Ми вибрали, нам потрібна техніка, зокрема бульдозер. Нам потрібна важка техніка, яку спільними зусиллями ми придбаємо, адже також 50 тисяч надасть наш міський бюджет, і таким чином ми придбаємо важку техніку для розгортання завалів, розбирання зруйнованих будинків для того, щоб ми могли вже зараз, готувати майданчики для відновлення будівель та реалізації нових проєктів”, - розповів Бичков.

Він також зазначив, що з нідерландською організацією VNG місто співпрацює вже пів року.

“Наша команда вже пройшла там певний термін навчання. Ми опинилися серед чотирьох міст, якими опікуються Нідерланди. Нас взяли під крило, і ми дуже дякуємо. Кожне місто в Нідерландах має свою особливість. Зокрема, ми побували в місті Дорн, де мали дуже приємну зустріч з мером міста. Тут дуже хороший, один з кращих центрів допомоги військовим та цивільним, які постраждали через війну. Ми б хотіли перейняти цей досвід, заручитися підтримкою, щоб в майбутньому збудувати такий центр у нашому місті Очаків”, - поділився Бичков.

Він також наголосив, що мріє про якнайшвидшу перемогу України, відбудову Очакова з залученням нідерландських технологій, знань та досвіду.

“Ми мріємо, щоб нас навчили використовувати технології, які вже є тут в Нідерландах. Для нас це дуже важливо, бо вони на багато кроків йдуть вперед. По-перше, інфраструктура, дуже важливо створити комфортні умови проживання для мешканців міста, по-друге, відновлення енергетичної системи. Важливо, зокрема, сонячні панелі, адже в Нідерландах відбувається зростання кількості сонячних панелей на дахах житлових будинків. Також вітроенергетика. Місто Очаків має 265 сонячних днів на рік і має гарну розу вітрів, тому не використовувати це було б безглуздо”, - зазначив міський голова.

Читайте також: Король Нідерландів запевнив у непохитності підтримки України

За його словами, в Очакові зруйновано 65% приміщень різного призначення, зокрема школи, дитячі садки, лікарні, жилі будинки. Він зазначив, що попри обстріли, робота з відновлення ведеться, але є такі вулиці, де доведеться повністю зносити понівечені споруди і зводити нові будівлі, нове житло, яке має бути зведено за новими технологіями, важливо також, щоб були продумані гарні укриття, а також дуже важливим є питання щодо якості води, щоб її можна було пити з крану як в Нідерландах, а ще логістика, гарні дороги, розв’язки.

Під час робочого візиту Очаківський міський голова Сергій Бичков ознайомився з умовами проживання українців, які через війну Росії в Україні опинилися в Нідерландах.

Він також зустрівся з Аарт-Яном Муркерке, який є мером міста Мурдейк, де відкрилася нова комфортна локація для українців, які через війну опинилися в Нідерландах.

“Ми дуже вдячні, що їх приняли, підтримали та забезпечили усім необхідним. Також хочу зазначити, що 80% українців тут вже мають роботу”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландському місті Влардінген перші 60 українців, які через війну Росії в Україні знайшли прихисток у Нідерландах, переїхали до притулку для довготермінового прийому українців.

“Мрія” – це цілий район, який стане прихистком для 1000 українців. Для українців, які поселяться в «Мрії», житло заплановано на три роки – до літа 2026.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-