На Чернігівщині відновили вже половину пошкоджених закладів освіти

На Чернігівщині відновили вже половину пошкоджених закладів освіти

Укрінформ
На Чернігівщині із 143 закладів освіти, які постраждали внаслідок збройної агресії рф і обстрілів, що тривають по сьогодні, повністю відновлено 70, у 34 ведуться ремонтні роботи.

Про це поінформував на організованому «U-LEAD з Європою» заході «Відновлення доступу до освіти: діалог щодо ролі українських громад у ремонті, відновленні та відбудові» в Чернігові начальник управління освіти Чернігівської ОВА Юрій Музика, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час активної фази бойових дій і обстрілів, які продовжуються до сьогодні... 143 заклади освіти постраждали... Наразі вдалося відновити 70 закладів освіти повністю, зараз в роботі - 34 заклади, потребують відновлення ще 32 заклади", - зазначив Музика.

Загалом, за його словами, в області 907 закладів освіти. Начальник управління освіти поінформував, що лише 53% з них мають укриття. На це слід звернути увагу, і не тільки під час відбудови постраждалих установ, а й при реконструкції вцілілих. Тому що 192 навчальних заклади не мають укриттів взагалі - ні власних, ні розташованих поблизу, відтак мусять працювати дистанційно. Ще 225 орендують укриття.

Музика зазначив, що в цьому році область отримала 58 млн субвенції на облаштування укриттів у школах, більшість коштів піде на будівництво з нуля. Фахові організації розробили 3-4 проєктні пропозиції укриттів різних типів, як модульних, так і заглиблених. Він висловив готовність поділитися напрацюваннями з колегами з інших областей.

Цифри, які стосуються освітньої ситуації в обласному центрі, озвучив начальник управління освіти Чернігівської міськради Василь Білогура.

Він розповів, що до 24.02.22 у Чернігові було 34 школи на 29 859 учнів; 52 садочки на 10269 вихованців; 5 профтехучилищ, де отримувала освіту 2371 особа.

Внаслідок російської агресії 25 шкіл пошкоджені, дві - повністю зруйновані. Також пошкоджено 37 садочків і чотири заклади профтехосвіти, один з яких - дуже сильно. Таким чином, 80% закладів освітньої інфраструктури міста пошкоджені або зруйновані.

При цьому Білогура підкреслив, що завдяки зусиллям місцевої влади з відбудови навчальних закладів до міста вдалося повернути більшість дітей.

"На квітень 2022 р. в місті Чернігові лишалося трохи більше 12% дітей дошкільного віку, шкільного - майже 17,5%... Роботи було зроблено дуже багато, і на 1 вересня 2022 р. у Чернігові кількість дошкільного контингенту була 83%, шкільного - 69%", - зазначив посадовець.

Читайте також: Єврокомісія через програму U-LEAD організує в Україні тестові пілотні проєкти з відновлення шкіл

Наразі на відновлення закладів освіти в Чернігові вже витрачено 164,4 млн грн. З них із міського бюджету виділено 88,7 млн грн (54%), з держбюджету - 39,5 млн грн, благодійна допомога склала 36,2 млн грн.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-