Посол Зварич: причиною проблем на ринках є російська агресія, а не українська продукція

Посол Зварич: причиною проблем на ринках є російська агресія, а не українська продукція

Укрінформ
Варшава є головним торговельним партнером Києва в ЄС з товарообігом понад 12 млрд дол США. Основною причиною проблем на ринках деяких країн ЄС, зокрема Польщі, є російська агресія, а не українська сільськогосподарська продукція.

Про це заявив посол України в Польщі Василь Зварич в межах XVII міжнародного форуму “Польсько-українські дні бізнесу” у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

Як зауважив український дипломат, результати офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Польщі 5 квітня та підписаний в рамках візиту меморандум про співпрацю в питаннях відбудови України дали чіткий сигнал польському бізнесу, що їх хочуть бачити в Україні.

Польща є нашим головним торговельним партнером в ЄС з товарообігом понад 12 млрд дол. США, і наша співпраця має значні перспективи надалі розвиватися на взаємовигідній і взаємодовірливій основі”, - зазначив Зварич.

За його словами, враховуючи, що Україна неминуче стане членом ЄС, Київ і Варшава повинні розбудовувати існуючі і нові моделі співпраці відповідно до норм і принципів ЄС.

Зварич зазначив, що Україна створила належну інституційну базу для відбудови держави після руйнувань, завданих російською агресією, і визначила на поточний рік ключові пріоритетні напрямки плану швидкої відбудови України.

“Ми запрошуємо польський бізнес до участі в проєктах відбудови уже і зараз, не чекаючи завершення війни. Ми відкриті до конструктивного діалогу, підтверджуємо цю відкритість діями, і в дусі взаєморозуміння та взаємної поваги готові до розв'язання усіх проблемних питань, які виникають в процесі торговельних відносин між нашими державами”, - наголосив посол України в РП.

У цьому контексті він зауважив, що основною причиною виникнення складнощів на ринках є російська агресія проти України, а не українська продукція. Він наголосив, що потрібно разом зробити все для того, щоб саме російський агресор поніс відповідальність і збитки за свої злочини.

“І тому вважаю, що потрібно докласти спільних зусиль, в тому числі на рівні Єврокомісії, щоб заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції на європейські ринки, в тому числі до Польщі”, - підкреслив дипломат.

Він звернув увагу, що лише цього року на проєкти з відбудови Україна потребує 14 млрд дол., а загальний кошт процесу повоєнної відбудови, очевидно, перевищить 750 млрд дол.

Зварич наполягає, що саме на російського агресора має лягти основний тягар фінансування відбудови і відшкодування завданих Україні збитків. Він підкреслив, що весь цивілізований світ має об’єднати зусилля, аби знайти і заморозити російські активи та спрямувати їх на проєкти відновлення України.

Читайте також: Голова Київської ОВА обговорив відбудову регіону з послом Японії

Як повідомлялося, за даними Міністерства фінансів Польщі, Варшава від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну надала Києву допомоги на 50 млрд злотих (близько 11 млрд євро), що становить 2% від ВВП Польщі.

Близько 1,7 тисячі польських компаній хочуть взяти участь у відбудові України та відновленні експорту товарів та послуг до України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-