Для відновлення об’єктів Укргідроенерго знадобитись щонайменше п’ять років – гендиректор

Для відновлення об’єктів Укргідроенерго знадобитись щонайменше п’ять років – гендиректор

Укрінформ
Якщо Укргідроенерго й надалі сплачуватиме за механізмом покладеного соціального обов’язку, то для відновлення пошкоджених об’єктів компанії знадобиться щонайменше п’ять років.

Як передає Укрінформ, про це повідомив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

«Ні "Енергоатом", ні "Укргідроенерго" не зможуть навіть покрити ПСО (механізм покладеного соціального обов’язку - ред.) в нинішніх обсягах, а ще потрібні гроші на відновлення. Більш того, на нараді у президента за участю прем’єр-міністра, керівників енергокомпаній було поставлено завдання не тільки готуватися до наступного ОЗП, а й забезпечити заходи, які максимально захистять об’єкти. І в це теж треба вкладати кошти», – сказав Сирота.

За його словами, збитки по Каховці на серпень становили 16,7 млрд грн, а щоб відновитися після наступних ударів, потрібно ще як мінімум 22 млрд грн. З коштами, що у компанії зараз залишаються після виконання ПСО за 2022 рік, Укргідроенерго треба щонайменше п’ять років, щоб покрити цю суму в 22 млрд грн.

На сьогодні у компанії 1,9 млрд грн боргів за ПСО, хоча минуло тільки три місяці року. Але якщо Укргідроенерго не платитиме ПСО, то за півтора року зможе відновити свої енергооб’єкти без кредитів.

«У результаті втрати потужностей виробіток зменшився, доходи - також, але ПСО все одно треба виконувати, і воно зростає. І якщо його обсяг минулого року зріс до 18 млрд грн, то по цьому році ДП "Гарантований покупець" прогнозує збільшення для нас як мінімум до 22 млрд грн. Те, що ми могли заробити, сплатити податки і якісь кошти спрямувати на відновлення та інвестиції, ми віддаємо на ПСО», – підкреслив Сирота.

Він додав, що зараз компанія веде з урядом діалог, що робити: чи брати кредити, чи якась частина ПСО ляже на бюджет, чи буде підвищення тарифів. Крім того, як варіант розглядається залучення міжнародних донорів до покриття витрат на підтримку тарифів для населення.

Читайте також: Через ракетні атаки Укргідроенерго зазнало збитків майже на ₴40 мільярдів

Як повідомлялося, раніше Шмигаль заявляв, що Кабінет Міністрів України після закінчення опалювального сезону планує підвищити тарифи на електроенергію, але вразливі верстви населення не постраждають від такого рішення і зможуть скористатися монетизованою субсидією.

Минулого тижня уряд ухвалив рішення про продовження механізму покладеного соціального обов’язку до 30 квітня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-