Рішення НАТО щодо розширення мають відповідати інтересам союзників й України – Стефанішина

Рішення НАТО щодо розширення мають відповідати інтересам союзників й України – Стефанішина

Укрінформ
Рішення саміту НАТО у Вільнюсі щодо розширення Альянсу та майбутнього членства України мають ухвалюватися виключно в інтересах всіх союзників й України, без остраху перед реакцією Росії.

Про це сьогодні під час віртуальної участі в безпековій конференції, що відбулася в рамках Європейської ради зовнішніх відносин (ECFR) у Стокгольмі, заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Яким би не було рішення саміту НАТО щодо членства України, воно має відповідати інтересам союзників й України. Воно не мусить прийматися під тиском остраху перед Москвою або побоюванням її реакції на повернення територій України. Ми не маємо дозволити Росії шантажувати нас», - зауважила українська урядовець.

Читайте також: Комісія НАТО-Україна провела засідання щодо Каховської ГЕС – домовилися про оперативну допомогу

Вона наголосила, що рішення саміту у Вільнюсі будуть важливим сигналом для політичного керівництва та для народу України, який на полі бою відстоює спільні цінності, а також своє європейське та євроатлантичне майбутнє. Такі рішення не мають обмежуватися політичними деклараціями або меморандумами, яких, за словами Стефанішиної, Україна бачила чимало протягом минулих десятиліть. Це можуть бути безпекові гарантії, що підкріплені конкретними адміністративними та військовими спроможностями, конкретними зобов’язаннями в рамках міжнародних організацій.

Український віцепрем’єр нагадала, що надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС стало потужним стимулом для всієї країни у мобілізації для продовження реформ навіть в умовах війни, як і важливим чинником з реалізації європейського шляху для інших країн-кандидатів, включаючи Молдову й Грузію. Подібний ефект для України матиме й чітка євроатлантична перспектива.

«Очікування від Вільнюського саміту є високими. З технічної точки зору, саміт готовий обговорювати продовження підтримки України з боку НАТО, досягнення кращої взаємосумісності та постачання боєприпасів. Єдине питання, яке залишається відкритим зараз, - чи цей саміт прокладе шлях та надасть чітку дорожню карту для членства України в Альянсі. Наразі тривають жваві політичні дискусії навколо формулювання, яке було б прийнятним для обох сторін», - наголосила Стефанішина.

Читайте також: Нова архітектура безпеки Європи неможлива без інтеграції України – Стефанішина

За її словами, у союзників немає сумніву, що Україна буде членом НАТО. Україна отримала величезну військову допомогу від НАТО, вона рухається до повної взаємосумісності з військами Альянсу та має потужні сухопутні сили, які є найбільш спроможними на цей час не лише в Європі, а й у світі. Тому у союзників є всі підстави позитивно відповісти на заявку України щодо членства. Водночас «політична хореографія» цього процесу все ще має бути відпрацьована.

«Моя позиція може здаватися надто радикальною або енергійною. Але варто враховувати унікальні риси української політики під час війни, яка не завжди є зрозумілою для інших. Наші Збройні сили та управлінці на місцевому та на центральному рівнях – ми стали одним цілим. У певний момент ми, політики, почали думати та оцінювати ситуацію, як військові. Водночас наші військові, - вони знають, що треба робити, щоб привести країну ближче до ЄС і до НАТО, що це є інвестицією у майбутнє, заради якого вони воюють», - підкреслила віцепрем’єр України.

Вона наголосила, що протягом року боротьби українці довели, що Росія не може досягти в Україні жодної з військових або політичних цілей. Війна лише зміцнила єдність українського суспільства у боротьбі з ворогом, оскільки питання виживання та реагування на екзистенційні загрози є вищими за будь-які політичні виборчі процеси або розбіжності.

Читайте також: Стефанішина розраховує на політичне рішення щодо членства України в НАТО на саміті у Вільнюсі

Росія, за словами Стефанішиної, отримала зворотний результат також у спробі зруйнувати єдність союзників та заперечити розширення НАТО. Натомість вона отримала міцну євроатлантичну солідарність та майже дві тисячі кілометрів нового кордону з Альянсом після входження Фінляндії і невдовзі - Швеції.

«Україна ніколи не зрадить своїм цінностям, своєму суспільству та його єдності навіть перед фактом повномасштабної війни, масових звірств і страждань, всіх можливих і неможливих воєнних злочинів, що скоєні на нашій землі. Рішення, що стосуються майбутнього Європи, мають прийматися у наших спільних інтересах, але не під тиком з боку Росії. Тож, рухатимемося вперед без страху… Рішення Вільнюса будуть важливими, у тому числі для новообраного генерального секретаря НАТО та для наступного (ювілейного – ред.) саміту у Вашингтоні. Ми хочемо отримати план дій на шляху до цих рішень», - сказала представниця уряду України.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне продовження допомоги Україні в боротьбі проти російської агресії. Президент Володимир Зеленський висловив намір особисто взяти участь у цій зустрічі. При цьому на всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що «Україна стане членом Альянсу», які буди зроблені під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, вже недостатньо. Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання щодо надання гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-