В Естонії завершила навчання зі стрільби з гаубиць FH-70 п’ята група українців

В Естонії завершила навчання зі стрільби з гаубиць FH-70 п’ята група українців

Укрінформ
На Центральному полігоні Сил оборони Естонії в середу пройшли навчальні стрільби, які стали завершальним етапом навчання п’ятої групи українських артилеристів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR.

Іспит складали дев'ять українських артилерійських розрахунків. Щоб навчитися стріляти з гаубиць FH-70, українським артилеристам знадобилося лише два тижні. «У них багатий досвід роботи з радянськими системами озброєнь, що буксируються. Отже, можна сказати, що двох тижнів цілком вистачає», - сказав командир естонського артилерійського батальйону, підполковник Аллан Райдма.

Це вже п'ята група українських артилеристів, яка проходить навчання в Естонії. Досі їм доводилося стріляти лише з гаубиць радянського зразка Д-20 і Д-30 152 калібру - одного з найпоширеніших на просторі колишнього СРСР.

Військовослужбовець ЗСУ із позивним "Портфель" зазначив, що рівень гаубиць FH-70 набагато вищий. «Це приблизно, як їздити на "Жигулях" і на "Мерседесі". Сенс залишається тим самим, гармата вона і є гармата. Певні нюанси, звичайно, є, але в цілому все ідентично. Відрізняється лише якість», - додав інший військовослужбовець ЗСУ із позивним "Шрек".

Крім більшої дальності та точності, FH-70 відрізняється від радянських зразків і потужнішим 155-м калібром. Це універсальний стандарт НАТО, а отже й проблем із боєкомплектом в українських артилеристів буде менше.

Читайте також: Естонія передала Україні новий пакет військової допомоги для ССО

Найближчими днями українські артилеристи вирушать разом із освоєними в Естонії гарматами назад, в Україну. Але на фронт вони потраплять не одразу. «Ми ще навчатимемо своїх товаришів, які не приїхали сюди. Я думаю, це займе у нас трохи більше часу, ніж у естонських інструкторів, але у нас хлопці тямущі, вони швидко все освоять», - сказав військовослужбовець ЗСУ з позивним "Портфель".

Як повідомлялося наприкінці січня, Естонія в рекордному пакеті військової допомоги вирішила віддати Україні всі свої 155 мм гаубиці загальною вартістю 113 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-