Інсталяції та перформанси: у Відні показали наслідки війни рф проти України

Інсталяції та перформанси: у Відні показали наслідки війни рф проти України

Фото
Укрінформ
До річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну у центрі Відні у семи різних локаціях встановлено інсталяції та інформаційні стенди, а також проведені перформанси.

Захід організований українською діаспорою за підтримки австрійських друзів України, передає кореспондент Укрінформу.

"До річниці повномасштабного вторгнення ми провели сім пікетів, які висвітлювали різні аспекти війни. Для нас було також важливо донести до австрійців, що насправді відбувається в Україні, показати, в яких реаліях живуть українці весь останній рік", - зазначила головний координатор заходу, голова ГО Unlimited Democracy Анна Паттерманн.

За її словами, інший важливий меседж полягав у тому, що українці прагнуть миру, але - справедливого. "Ми доносили, що українці хочуть миру більше за всіх, вони не вибирали цю війну, а були змушені протистояти вторгненню. Але є велика різниця між "дешевим" миром і справедливим. І ми хотіли донести до австрійців, на тлі поширення в країні російських наративів, більше контексту про війну – щоб вони краще розуміли, що для нашого спільного європейського безпечного майбутнього потрібен лише справедливий мир", - зазначила активістка.

Вона додала, що перехожі, австрійці й жителі інших країн, виявляли великий інтерес до стендів з інформацією про російську війну проти України. Люди підходили, читали, фотографували та висловлювали свою підтримку.

Центральний мітинг проходив на популярній серед туристів площі Штефансплатц, де було встановлено макети розбомблених будинків. Інсталяція під назвою "Зруйнована домівка" супроводжувалася звуками пострілів та повітряних сирен з гучномовців. "Ця інсталяція символізувала найбільшу гуманітарну катастрофу ХХІ століття та показувала, як українські сім’ї були змушені залишати свої будинки, рятуючись від війни", - зазначила Паттерманн.

До річниці вторгнення у Відні наочно показали наслідки російської війни / Фото: Валерія Мальцева

Ще одну інсталяцію розмістили на площі Крістіан-Брода-платц. На інформаційному стенді матеріали демонстрували жахливі наслідки ракетних ударів рф по цивільній та критичній інфраструктурі. Поряд був встановлений 12-метровий макет російської протикорабельної ракети Х-22, якими загарбники обстрілюють українські міста.

На торговельній вулиці Маріагільферштрасе розмістили стенд, присвячений сексуальному насильству, яке вчиняють російські солдати щодо цивільного населення України. Під час акції посеред пішохідної вулиці семеро дівчат сиділи на стільцях зі зв’язаними руками, зав’язаними очима та "слідами" насильства на обличчі.

Акція на тему "Вплив війни на дітей" пройшла біля пам'ятника Карлу Люгеру в історичній частині Відня. Поряд з інформаційним стендом організатори поставили дитячі візок і взуття – нагадування про дитячі жертви війни. Увечері були запалені свічки у пам’ять про вбитих дітей.

На вулиці Кернтнерштрассе мешканці та гості столиці Австрії могли побачити, як росія цілеспрямовано знищує культурну спадщину України. Водночас у торговельному центрі Wien Mitte - The Mall був встановлений інформаційний стенд "Тортури та порушення міжнародного права".

У міському парку Штадтпарк пройшла акція "Вплив війни на тварин".

Читайте також: Тисячі людей у центрі Берліна вийшли на демонстрацію солідарності з Україною

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю ввечері у Відні відбувся багатотисячний "марш світла" з нагоди річниці повномасштабної війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-