Дуда подякував польським поліцейським за «таємну» місію з розмінування України

Дуда подякував польським поліцейським за «таємну» місію з розмінування України

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда у четвер прийняв і нагородив державними нагородами 98 польських поліцейських, які упродовж п’яти місяців здійснювали розмінування в Україні територій, визволених від російських загарбників.

Польський лідер підкреслив, що “таємна” місія поліцейських саперів була успішною, наголосивши, що українці ніколи не забудуть цей прекрасний жест Польщі на адресу України, передає кореспондент Укрінформу.

Дуда зазначив, що служба польських саперів переривалася постійними сигналами тривоги, і в будь який момент могла статися “бойова ситуація”. Він підкреслив, що поляки виконали свою роботу у дуже специфічних умовах.

“Ви витягнули звідти понад 2 тис. одиниць різного роду небезпечних матеріалів: загалом це були міни, снаряди, які не вибухнули, боєприпаси, залишена вибухівка, гранати – усе, що може зашкодити людині, позбавити її життя”,- підкреслив Дуда.

Читайте також: Дуда закликав інші країни без вагань надавати зброю Україні

Він зауважив, що до цих місць повертається цивільне населення, а діти можуть бавитися знайденою вибухівкою, що може завершитися трагічно. За словами польського лідера, це була гуманітарна місія заради відновлення нормального життя місцевого населення.

“Місія велася таємно, ми про неї нічого не говорили. На щастя, над нею панувала тиша”, - наголосив президент РП.

Дуда відзначив, що це був прекрасний жест Польщі на адресу України, і український народ цього ніколи не забуде.

Видання Wirtualna Polska повідомило у четвер, що таємна місія розпочалася влітку минулого року. Тоді Україна звернулася до членів поліцейського об’єднання ATLAS, яке об’єднує спеціальні контртерористичні підрозділи країн ЄС, щоб поліцейські піротехніки з країн ЄС допомогли з розмінуванням деокупованих територій України, де без розмінування повернення цивільного населення було небезпечним.

Як підкреслюється, українська армія не має такої кількості саперів, а військові сапери з країн НАТО не могли цього зробити, оскільки росія могла це сприйняти як провокацію. Відтак, це могли бути лише поліцейські сапери. З усіх учасників ATLAS лише Польща відреагувала на заклик українців.

Відтак, влітку рішенням глави МВС Польщі було створено спеціальний гуманітарний контингент польської поліції, який складався з окремих контртерористичних підрозділів поліції. До їх складу входили сапери, медики і представники бойових груп, які мали захищати представників місії у випадку надзвичайних ситуацій. До складу місії входили також два поліцейські собаки, які допомагали виявляти вибухівку. Місія із своєю технікою та спорядженням відбула в Україну на початку жовтня. Вона мала тривати три місяці, але у грудні її продовжили ще на два. Польська місія працювала в Київській області. Одним з перших її завдань було очищення від вибухівки аеродрому під Києвом, який у лютому намагалися захопити росіяни для подальшого просування на Київ.

Загалом, польська місія очистила від залишків вибухівки 342 тис. кв км. і 17,5 тис. метрів доріг в Україні.

Читайте також: В Україні треба розмінувати понад 2,6 мільйона гектарів сільськогосподарських угідь

За цей час жоден із представників польської місії не отримав поранень.

В останні тижні керівництво польської поліції прийняло рішення завершити роботу місії. На це мала вплив поява розвідувальної інформації про планування чергового наступу росії.

Напередодні усі члени польської місії повернулися до Польщі.

Як повідомлялося, Польща надала Україні військової допомоги на понад 2 млрд. доларів.

Фото: Jacek Siewiera, Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-