В Україні треба розмінувати понад 2,6 мільйона гектарів сільськогосподарських угідь

В Україні треба розмінувати понад 2,6 мільйона гектарів сільськогосподарських угідь

Укрінформ
Україна цього року може зменшити обсяги виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, бо внаслідок російської агресії понад 2,6 млн сільськогосподарських земель потребують розмінування.

Про це у Брюсселі після участі у засіданні Комітету постійних представників ЄС (COREPER II) повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, передає кореспондент Укрінформу.

«Цього року може відбутися падіння в обсягах сільськогосподарського виробництва, тому що 2,6 млн гектарів потребують розмінування. Це питання також обговорюється тут, у Брюсселі. Програма розмінування може забрати багато років, але ми маємо розпочати її вже зараз… Практичні інструменти для відновлення мають імплементуватися вже зараз, не чекаючи завершення війни», - сказала Свириденко.

Читайте також: «Нібулон» стане оператором із розмінування територій

Вона наголосила на важливості продовження дії Чорноморської зернової ініціативи у березні цього року, ефективного використання «коридорів солідарності», створених Європейським Союзом для сприяння експорту української сільськогосподарської продукції на світові ринки.

«Ми – сільськогосподарська країна. Світ (його продовольча безпека – ред.) залежить від нас, але такою ж мірою ми залежимо від надходжень. Тож ми зацікавлені в тому, щоб мати можливість продовжувати експортувати. Сподіваємося, що ще один порт буде доданий до «зернового» коридору», - сказала урядовець.

Читайте також: На швидке відновлення України цьогоріч потрібно ще $17 мільярдів - Шмигаль

Як повідомлялося, після початку збройної агресії в Україну росія заблокувала українські чорноморські порти, зупинила експорт українського зерна та продовольства на світові ринки. Це спровокувало різке зростання цін на продукти харчування і поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни Африки, Азії та Південної Америки.

За ініціативою ООН та за сприяння Туреччини торік була започаткована так звана Чорноморська зернова ініціатива, яка дозволила поновити український експорт з використанням морського транспортного маршруту. Термін дії «зернової» угоди спливає у березні, вже за кілька тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-