Для підтримки захисників Маріуполя та їх рідних стартував проєкт «Серце Азовсталі»

Для підтримки захисників Маріуполя та їх рідних стартував проєкт «Серце Азовсталі»

Укрінформ
Відсьогодні стартував проєкт підтримки захисників Маріуполя та родин загиблих, полонених і зниклих безвісти – «Серце Азовсталі».

Наразі бюджет проєкту становить 1 мільярд гривень, які будуть спрямовані на медичну підтримку захисників, допомогу їх родинам, психологічну, правову та освітню допомогу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час презентації проєкту.

За словами організаторів заходу, інвестором проєкту «Серце Азовсталі» виступає Рінат Ахметов, який виділив на його старт 1 млрд грн. Проєкт «Серце Азовсталі» спрямований на допомогу військовослужбовцям усіх підрозділів, які перебували в повністю оточеному Маріуполі з лютого по травень 2022 року. Мова йде про воїнів підрозділів ЗСУ, Нацгвардії, полку «Азов», поліцейських, прикордонників, рятувальників, морських піхотинців, територіальної оборони, медиків та всіх, хто не шкодував життя і здоров’я, виборюючи свободу України. Підтримка надаватиметься й родинам полонених, безвісти зниклих та загиблих оборонців Маріуполя.

Організатори проєкту відзначили, що на сьогодні не можуть назвати точну цифру тих, хто потребує допомоги, тому в процесі реалізації і кількість учасників, і бюджет можуть змінюватися.

Керівниця ГО «Серце Азовсталі» Ксенія Сухова зазначила: «Наша мета - стати осередком турботи та сталої всебічної допомоги для захисників Маріуполя та родин загиблих, полонених і безвісти зниклих. Проєкт покликаний забезпечити збереження пам’яті про подвиг воїнів серед громадян України та всього світу».

Сухова пообіцяла тісно співпрацювати із захисниками, залучати світовий досвід підтримки військових після служби, співпрацювати з провідними українськими експертами в кожному програмному напрямку.

Зокрема, одним з перших кроків стане формування бази тих, хто потребує допомоги.

«Закладаємо базу людей, які отримуватимуть допомогу від проєкту «Серце Азовсталі» через пряме звернення, телефоном, поштою до нас. Створюємо координаційну раду офіцерів. Це рада, яка нам допомагатиме… Сюди входитимуть представники підрозділів, які боронили Маріуполь. Ці люди будуть для нас підтримкою, допомогою в прийнятті рішень», - повідомила Сухова, додавши, що стабільно оновлюватимуться дані про захисників та їх родини через військові підрозділи.

Фото: 0629.com.ua

В межах проєкту «Серце Азовсталі» розроблені кілька гнучких напрямів роботи: лікування, реабілітація, протезування військових, адаптація до цивільного способу життя, турбота про родини загиблих, полонених та безвісти зниклих захисників Маріуполя, юридичний супровід та тощо. Наповнення програм може змінюватися та доповнюватися, адже все залежить від потреб, зазначили організатори проєкту.

Своєю чергою заступник міністра соціальної політики Уляна Токарєва відзначила, що кооперація державного сектору та громадського в питанні підтримки захисників дуже важлива.

Читайте також: "Боялась, якщо помру на "Азовсталі", то у сина не буде спогадів зі мною"

«Міністерство соціальної політики, наша команда рухаються трьома основними напрямами. Ще з 2014 року діє програма забезпечення військовослужбовців і військовослужбовиць протезами і ортезами, спеціальними виробами для занять спорту, і в січні 2023 року держава збільшила суму відшкодування за виготовлення цих протезів та ортезів. Якщо раніше це було 804 тис. грн, то зараз більше 2 млн 400 тис. грн, тому що ми розуміємо, що протезування – це дуже важлива частина того, щоб людина була мобільною, щоб могла активно рухатись по життю, працевлаштовуватись, створювати родину», - зазначила Токарєва.

Важливим фактором також є підтримка родин захисників, і тут Мінсоцполітики активно співпрацює з різними організаціями, відзначила заступник міністра. Ця програма може бути дуже корисною, адже, окрім державних програм, є додаткові ресурси, на які може спиратись соціальний працівник.

Організатори заходу повідомили, що проєкт «Серце Азовсталі» відкритий до співпраці із українськими та міжнародними організаціями, які вже надають підтримку військовим.

Звернутися до громадської організації «Серце Азовсталі» можна за телефоном +38 (068) 083 88 00 та у меседжерах, написати листа на електрону скриньку heart.azovstal@gmail.com.

Як повідомлялося, українські військові понад 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня 2022 року розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

Читайте також: Дружина командира полку «Азов» закликала визволити українських бійців з полону рф

21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також десятьох іноземців, які воювали на боці Збройних сил України. Зокрема, з полону повернули захисників Маріуполя, серед яких командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, пресофіцер полку «Азов» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.

Ілюстрований литовський журнал VALSTYBĖ, який висвітлює політичні та економічні теми, назвав "Людьми 2022 року" оборонців Маріуполя, зокрема бійців полку "Азов".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-