Більшість громадян ФРН підтримує військову допомогу Україні – німецький експерт

Більшість громадян ФРН підтримує військову допомогу Україні – німецький експерт

Укрінформ
Більшість громадян Німеччини, включаючи більшість молодого покоління у правлячій партії СДПН, виступають за надання Україні зброї для перемоги над рф, проте дехто із функціонерів старшого покоління все ще має хибне уявлення про росію.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів ексдепутат Бундестагу та колишній спеціальний уповноважений з питань збройних сил (2015-2020 рр.), а нині президент німецького Товариства з безпекової політики (GSP) Ганс-Петер Бартельс. 

«У Німеччині вже давно більшість населення – за військову підтримку України. Питання, чи мають це бути танки, довго не вирішувалося. Відтоді, як уряд вирішив постачати танки, є явна більшість «за», – сказав Бартельс.

На запитання, чи повільність канцлера Німеччини Олафа Шольца в ухваленні рішень про постачання важкого озброєння Україні є його особистою позицією чи такою, що розділяється владними політичними колами, Бартельс відповів: «Я думаю, що він також дивиться на опитування і намагається зорієнтуватися в тому, що роблять американські друзі, а також французькі та британські. Тому під керівництвом Шольца Німеччина не хоче лідирувати, а лише діяти разом. Це критикується багатьма в Європі, але тоді можна також критикувати Францію. У мене таке враження, що процес міг би пришвидшитися, в німецькому суспільстві це розуміння вже є, тому ЗМІ також критикують Шольца за те, що він не ухвалює швидших рішень».

Експерт додав, що більшість у владній партії СДПН «однозначно на боці України». 

«Особливо представники молодого покоління, в яких немає взагалі проблем щодо постачання зброї. Для деяких представників старшого покоління соціал-демократів із колишнім канцлером Шрьодером на чолі, здається, важко уявити росію, яка катапультувала себе з міжнародного співтовариства», – визнав Бартельс.

Він додав, що в Німеччині існує певна ідеалізація минулого, тобто «Ostpolitik (східна політика – ред.) і політика розрядки іноді неправильно розуміються, що було правильним у той час, але не є орієнтиром на сьогодні». 

«Безумовно, у Німеччині існує загальний настрій щодо підтримки миру і врегулювання на Сході. А Схід дуже часто ототожнювали з росією так, ніби Друга світова війна була війною проти росії. У Німеччині надто часто вживають формулювання: росія є сусідом Німеччини, і її неможливо прибрати з мапи. Це про неправильну мапу і не те століття в голові. Між ними десять країн. І завжди було погано для людей зі Східної Європи, коли Німеччина та росія мали спільний кордон», – підсумував експерт.

Читайте також: Ганс-Петер Бартельс, президент Товариства з безпекової політики (ФРН)

Як повідомлялося, минулого тижня голова Німецького товариства з безпекової політики Ганс-Петер Бартельс перебував із кількаденним візитом в Україні, щоб уточнити потреби країни на державному, місцевому і громадському рівнях та оцінити рівень підтримки ФРН.

Засноване 70 років тому під час дискусії про ремілітаризацію Західної Німеччини, зараз Товариство з безпекової політики надає широку платформу для дискусій, проводить заходи по всій Німеччині, в тому числі на тему російської агресії, куди запрошують експертів з академічних та політичних кіл, а також військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-