Із початку війни українці та іноземці задонатили майже $1 мільярд– Опендатабот

Із початку війни українці та іноземці задонатили майже $1 мільярд– Опендатабот

Укрінформ
Українці та іноземці з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну задонатили на рахунки НБУ та у три найбільші фонди країни майже 1 мільярд доларів.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала платформа для роботи з відкритими державними даними Опендатабот.

"Майже 1 млрд доларів зібрали найбільші фонди країни", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з моменту початку повномасштабної війни лише на рахунки НБУ та у три найбільші фонди країни, задонатили понад 33,96 млрд грн. Йдеться про такі організації, як United24, Повернись живим та фонд Притули. На рахунки донатили як українці, так й іноземці.

Найбільший внесок — 15,8 млрд — було зібрано на рахунки НБУ за три місяці: з 24 лютого по 5 травня. Майже половину — 47% — від донатів найбільших українських фондів зібрав United 24, який від 5 травня «підхопив» естафету рахунку НБУ. Загалом, за 8 місяців роботи, з травня по грудень, фонд United 24 зібрав 8,6 млрд грн. Левову частку цієї суми — 81% або ж 7 млрд грн — фонд спрямував на ЗСУ. Понад 1,1 млрд грн або 13% було направлено на медичну допомогу та 6% або ж 0,5 млрд грн направлено на відбудову країни.

Читайте також: За кошти, зібрані через United24, придбали 25 одиниць обладнання для реабілітації

У Опендатабот інформують, що пік донатів на ЗСУ припав на липень — тоді фонду пожертвували 2,2 млрд грн. Початок масованих обстрілів цивільної критичної інфраструктури та, відповідно, блекаути, у жовтні-грудні 2022 року також збільшили підтримку збройних сил. Кількість пожертв на підтримку ЗСУ у жовтні зросла в 1,4 рази за місяць й відтоді лише збільшувалась. Фонд Повернись живим з 24 лютого зібрав 5,6 млрд грн. Найбільшу суму — 1,6 млрд грн задонатили у березні. Відтоді, в середньому, фонд збирав близько 350 млн грн на місяць.

Так само, як й у випадку з United 24, масовані обстріли інфраструктури посилили підтримку. У листопаді загальна сума пожертв зросла за місяць у 1,3 рази й відтоді збільшується.

Фонд Притули за час від початку повномасштабного вторгнення РФ зібрав майже 4 млрд грн. Так само, як й у колег, масовані обстріли росіян спричинили сплеск донатів на рахунки фонду. У жовтні кількість пожертв зросла більш ніж утричі за місяць та сягла 658 млн грн. У листопаді ця сума дещо зменшилась — до 593 млн грн — але все ще залишається більшою за середні показники до блекаутів.

Читайте також: Для платформи United24 запустять новий сайт

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України минулого року перерахував на потреби українських військових 22,3 млрд грн, а на гуманітарну допомогу перераховано понад 920 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-