Євросоюз і його країни надали Україні допомогу у близько €50 мільярдів – Мішель

Євросоюз і його країни надали Україні допомогу у близько €50 мільярдів – Мішель

Укрінформ
ЄС та його країни-члени від початку повномасштабної російської агресії надали Україні негайну допомогу загальним обсягом близько 50 мільярдів євро.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель на пресконференції у Брюсселі після підписання Декларації ЄС-НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вперше у нашій історії ми надали летальне військове озброєння Україні через Європейський фонд миру лише за кілька годин після того, як розпочалася (повномасштабна) війна. Наразі ми виділили на це понад 3 мільярди євро - додатково до масштабних військових надходжень від країн-членів. Ми об’єднані у підтримці України, наданні їй дипломатичної, фінансової та політичної підтримки. ЄС і його країни-члени разом надали близько 50 мільярдів євро допомоги», - сказав президент Євроради.

Він також відзначення зближення ЄС і НАТО. Обидві організації прийняли стратегічні документи, які визначатимуть майбутнє їхньої безпеки – Стратегічний компас у ЄС та нову Стратегічну концепцію в НАТО. Ці зусилля доповнюють одне одного. Альянс відіграє ключову роль як основа територіальної оборони, що важливо для всієї євроатлантичної безпеки. Натомість ЄС зміцнює свої оборонні спроможності та готовий робити більш ефективний внесок у глобальну безпеку.

«Війна рф проти України вразила обидві наші організації та зблизила нас. Ми стали сильнішими. НАТО посилило свою присутність у Східній Європі та ... у Швеції й Фінляндії. путін хотів бачити менше НАТО, але домігся протилежного результату – він отримав більше НАТО, і матиме більше ЄС. Ми прискорюємо процес розширення у Західних Балканах та прийняли історичне рішення – надали статусу країн-кандидатів Україні та Молдові і європейську перспективу – для Грузії», - сказав Мішель.

На його переконання, сильний Альянс складається із сильних союзників. У цьому контексті ЄС і НАТО є близькими організаціями, історії яких тісно пов’язані. Нині 21 з 27 країн ЄС є членами НАТО, а після вступу Фінляндії та Швеції їх буде 23. Водночас країни ЄС становлять більшість серед країн-членів НАТО. Обидві організації поділяють спільні цінності, серед яких свобода, мир, безпека, заможність і демократія.

«Сьогоднішня Декларація виводить нашу співпрацю на новий рівень, щоб забезпечити мир і стабільність, інтенсифікувати взаємодію у важливих сферах, наприклад у захисті критичної інфраструктури, космосі, реагуванні на безпековий вимір кліматичних змін, а також у боротьбі з інформаційними маніпуляціями… Ми, європейці, хочемо взяти на себе більшу відповідальність за власну оборону, і це лише посилить нашу європейську опору в структурі НАТО», - підкреслив президент Євроради.

Читайте також: Україна має отримати всю необхідну зброю для відсічі агресії рф – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, ЄС і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство, яка визначить співпрацю між організаціями на наступні роки. У церемонії підписання у брюссельській штаб-квартирі Альянсу взяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-