Тайра закликала світових знаменитостей долучитися до звільнення українських полонених

Тайра закликала світових знаменитостей долучитися до звільнення українських полонених

Укрінформ
Українська волонтерка та парамедик Юлія Паєвська (Тайра), яка три місяці перебувала у російському полоні, висловила ідею створення міжнародної комісії у складі відомих у світі особистостей для контролю умов утримання росією українських військовополонених та сприяння їх подальшому звільненню.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Тайра заявила під час зустрічі з журналістами в Американському домі у Відні.

"Я б хотіла б, щоб була створена якась міжнародна комісія, у яку б увійшли знані та шановані у всьому світі люди, для контролю утримання та прискорення обміну наших полонених. Як на мене, це була б гарна ідея, яка могла б спрацювати", - прокоментувала волонтерка питання про те, як міжнародна спільнота могла б допомогти зі звільненням українських військовополонених.

Також вона вказала на існування передбачених міжнародним правом механізмів, які "дають можливість вільним країнам вплинути на державні структури росії, які утримують полонених та здійснюють злочини щодо них".

Водночас Тайра критично висловилася щодо діяльності Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій на цьому напрямку. "Я б також хотіла зрозуміти, що відбувається з Червоним Хрестом і чому його місії є настільки неефективними в цьому плані. Бо за час перебування в полоні як мене, так і тих, хто вже звільнений наразі, Червоний Хрест жодного разу не завітав до нас та не поцікавився нашим станом та умовами утримання. І це стосується не лише Червоного Хреста, а й усіх міжнародних гуманітарних організацій", - заявила вона.

Читайте також: Тайра дала свідчення Гельсінській комісії США

Під час круглого столу з акредитованими у Відні журналістами Юлія Паєвська розповіла свою жахливу історію перебування в російському полоні, зокрема, про останній місяць у Донецькому СІЗО: про нелюдські умови перебування та постійний психологічний та фізичний тиск на полонених, включаючи знущання, побиття, а також тортури, у т.ч. із застосуванням електричного струму.

Про ситуацію на тимчасово окупованих українських територіях, руйнування росіянами цивільної інфраструктури та цілих міст, поводження загарбників з українськими полоненими та порушення ними усіх міжнародних норм Тайра розповіла також делегаціям країн-учасниць ОБСЄ на зустрічі, яка пройшла перед цим у штаб-квартирі Організації. За її словами, присутні іноземні дипломати висловлювали слова підтримки та демонстрували велику обізнаність щодо небезпеки, яку несе російський агресор.

"Я почула слова підтримки практично від усіх, хто був присутній. І це дуже надихає, адже ми не залишені сам на сам з цією російською загрозою. Я навіть не очікувала, що це буде так щиро. Також я вражена тим, що всі присутні достатньо добре уявляють собі масштаб небезпеки. Крім того, я відчула, що доля полонених справді турбує присутніх", - поділилася Паєвська своїми враженнями від зустрічі з делегаціями країн-учасниць ОБСЄ.

Читайте також: Тайра про російський полон: Імовірність звільнення була менше одного відсотка

Як повідомляв Укрінформ, Юлія Паєвська - відомий волонтер, парамедик, яка вісім років рятувала життя військових та мирних мешканців на Донбасі. Вона потрапила в полон 16 березня. Через три місяці, 17 червня, Президент Володимир Зеленський заявив про визволення Тайри.

Юлія також була членом української команди Ігор Нескорених, одним із засновників яких є принц Гаррі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-