У Гаазі стартувала конференція щодо відбудови України

У Гаазі стартувала конференція щодо відбудови України

Фото
Укрінформ
У нідерландській Гаазі проходить конференція з питань відбудови України в повоєнний період.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, участь у заході беруть урядовці, представники нідерландського бізнесу, зокрема, компанії, які вже працюють над різними проєктами щодо відбудови України, а також ті, що планують долучитися та запропонувати свою допомогу.

Учасники заходу, щоб потрапити до зали, де проходить конференція, мали пройти символічним тунелем з фотографіями, на яких можна побачити наслідки російської агресії.

В режимі онлайн з українського боку конференцію відкрив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко. Він наголосив, що Україна високо цінує підтримку Нідерландів. А також зазначив, що сьогодні для України дуже важливо оперативно знайти рішення щодо термінового відновлення критичної інфраструктури, яку росія щодня атакує крилатими ракетами та дронами-камікадзе іранського виробництва.

Читайте також: США у прискореному темпі працюють над виділенням Україні $4,5 мільярда

У Гаазі проходить конференція з питань відбудови України в повоєнний період / Фото: Ірина Драбок. Укрінформ

“росія прицільно руйнує об’єкти критичної інфраструктури, і щодня, часто під обстрілами, ми намагаємось відновити зруйноване, не допустити вимкнення світла, тепла та води по всій країні. Кількість зруйнованих об’єктів збільшується, тож робити це стає дедалі складніше. Наразі знищено понад 30% об’єктів. Це робиться свідомо, бо їхня мета - залишити країну без світла і тепла напередодні зими”, - сказав він.

Тимошенко наголосив, що Україна сьогодні дуже потребує підтримки Нідерландів, щоб пережити зиму, щоб в оселях українців було світло та водопостачання. Зокрема, йдеться про спеціальне обладнання, яке може забезпечити функціонування мобільних та стаціонарних пунктів обігріву для населення.

Він також розповів, що станом на сьогодні зафіксовано близько 100 тисяч зруйнованих об’єктів інфраструктури в усіх регіонах України. З них лише у Київській області – понад 25 тисяч об’єктів, і нові руйнації фіксуються щодня.

Читайте також: Норвегія і надалі підтримуватиме Україну в протидії агресії рф – посол

Посол України в Нідерландах Максим Кононенко зазначив, що для відбудови України дуже важливі три напрямки.

Зокрема, йдеться про напрацювання механізмів патронажу з боку нідерландських міст чи регіонів над українськими територіями, які постраждали від бойових дій.

Також відновлення критично важливої ​​інфраструктури. Зокрема, це може бути відновлення шкіл, будівництво укриттів, відновлення доріг та мостів. Кононенко нагадав про Фонд реконструкції – державну структуру, створену за підтримки міжнародних фінансових інституцій, таких як Світовий банк, ЄБРР тощо, яка має стати координаційним центром національних проєктів. Фонд наповнюватиметься коштом фінансової допомоги іноземних партнерів і конфіскованих активів російських підсанкційних осіб (поки тих, що є на території України).

За словами дипломата, сьогодні також дуже важливою є реконструкція та відновлення зруйнованих об’єктів культури.

“Сьогодні ми є свідками того, як росія намагається знищити культурну спадщину України, а також історико-культурну спадщину ЄС, щоб позбавити нашу країну та наш народ культурної та національної ідентичності”, - підкреслив він.

Читайте також: Пошкоджені війною лікарні відбудовуватимуть коштами United24 – МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі Міністерство закордонних справ Нідерландів організувало конференцію з питань відбудови України після війни. Зокрема, йдеться про запуск платформ державно-приватного партнерства в сільському господарстві, у сфері водних ресурсів та в галузі охорони здоров’я. Також приділяється увага короткостроковим потребам, таким як підготовка до майбутньої зими.

Нідерланди виділять Україні 70 млн євро на забезпечення опалювального сезону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-