Більшість європейців підтримують рішучу відповідь ЄС на російську агресію проти України

Більшість європейців підтримують рішучу відповідь ЄС на російську агресію проти України

Дослідження
Укрінформ
Європейське агентство Євробарометр поширило результати опитування серед громадян Європейського Союзу, згідно з яким більшість європейців зберігають довіру до структур ЄС та підтримують його рішучу позицію у протистоянні агресії та енергетичному шантажу з боку росії.

Як повідомляє Укрінформ, відповідна інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Комісії.

«Стандартне дослідження, яке Євробарометр провів влітку 2022 року, засвідчило зростання довіри громадян до ЄС, а також продовження потужної підтримки відповіді з боку ЄС на російську агресію проти України. Переважна більшість громадян ЄС підтримують інвестиції у поновлювальну енергетику та дії, спрямовані на зменшення залежності ЄС від російських енергетичних ресурсів. Рівень підтримки на адресу валюти євро досяг найвищого рівня за всю історію досліджень», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними дослідження, зареєстрований високий рівень солідарності європейців з Україною у її боротьбі проти російського вторгнення. Найвищий показник підтримки громадяни ЄС виявили до надання Україні гуманітарної допомоги – такі дії підтримують 92 відсотки опитаних. За цим показником слідує рівень підтримки громадянами ЄС людей, які рятуються від війни в Україні на території ЄС – скоординовану політику ЄС у цій сфері підтримують 90 відсотків населення. 78 відсотків європейців підтримують економічні санкції ЄС проти російського уряду, компаній та окремих осіб. Майже сім з десяти європейців (68 відсотків) підтримують фінансування з боку ЄС, що спрямовується на постачання та доставку військового обладнання в Україну. Абсолютна більшість людей, що взяли участь в опитуванні, задоволені відповіддю на війну росії проти України як на європейському, так і на національному рівнях (57 та 55 відсотків, відповідно).

Читайте також: Обмеження прибутків рф від нафти і газу та «візовий бан» - Зеленський поговорив з фон дер Ляєн

Підтримку європейці висловили також на адресу енергетичної політики Євросоюзу. Зокрема, 87 відсотків з них підтримують інвестиції в поновлювальні джерела енергії, 86 відсотків виступають за негайне позбавлення залежності ЄС від російських енергоносіїв, така ж кількість вважає за важливе що швидше заповнити всі газові сховища в країнах ЄС. На додаток до цього, 85 відсотків опитаних переконані, що підвищення ефективності енергоспоживання зробить ЄС менш залежним від зовнішніх джерел постачання енергії, 83 відсотки підтримують ідею спільної закупівлі газу в інтересах країн-членів ЄС для досягнення найкращих цінових показників. 78 відсотків європейців зазначили, що вони вже вжили заходів для скорочення власного енергоспоживання, або мають намір зробити це невдовзі.

Водночас, європейці дедалі більше занепокоєні економічною ситуацією в ЄС та у своїх країнах. Позитивно цю ситуацію нині оцінюють лише 40 відсотків опитаних (на 5 пунктів менше, ніж минулого року), при цьому 51 відсоток оцінюють економічну ситуацію в ЄС як «погану». Подібні позиції у ставленні європейців до економічної ситуації у своїх країнах – лише 34 відсотки задоволені станом національної економіки, 64 відсотки вважають ситуацію важкою. Ще 53 відсотки вважають, що економічна ситуація погіршилася протягом минулих 12 місяців.

Читайте також: Через санкції та втрати у рф виникли проблеми з безпілотниками – британська розвідка

Євробарометр провів дане опитування у період з 17 червня по 17 липня 2022 року. У дослідженні взяли участь 26 468 громадян ЄС в усіх 27-ми країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-