У Польщі запрацював медичний хаб для українських пацієнтів

У Польщі запрацював медичний хаб для українських пацієнтів

Укрінформ
Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко разом з міністром охорони здоров'я Польщі Адамом Недзельським та представниками Європейської комісії відкрили у Жешуві спеціальний медичний хаб для українських пацієнтів, яких евакуюють на лікування до європейських клінік.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«З першого дня повномасштабного вторгнення рф на територію України МОЗ активно співпрацює з усіма міжнародними партнерами й організовує евакуаційні рейси для порятунку життя і здоров’я поранених та важкохворих українців. Ми маємо гарантувати безпеку громадянам у разі виникнення непередбачуваних обставин, таких як, наприклад, затримка чи скасування рейсу, або ж у разі необхідності транспортувати групами велику кількість пацієнтів. Тому, завдяки співпраці МОЗ із Єврокомісією та Міністерством охорони здоров’я Польщі, було прийнято рішення створити медичний хаб з усіма необхідними умовами та медичними працівниками, де пацієнти зможуть безпечно перепочити або заночувати під час транспортування за визначеним евакуаційним маршрутом», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Зазначається, що, оскільки майже всі евакуаційні рейси здійснюються через місто Жешув, що у Республіці Польща, хаб розташовується саме там. У ньому є 20 ліжко-місць для пацієнтів та 30 — для супроводжуючих осіб. Ще 20 місць передбачено для пацієнтів, які повертаються з лікування до України.

Читайте також: Моравецький: Україна потребує більше зброї та фінансової підтримки

Однак, як наголошують у МОЗ, важкі пацієнти, які потребують невідкладної спеціалізованої медичної допомоги, одразу будуть евакуйовані до лікарні.

Управління хабом здійснюватиме польська неурядова організація «Польський центр з міжнародної допомоги».

Проєкт реалізовано спільно з Міністерством охорони здоров’я Республіки Польща та Європейським Союзом.

Як повідомлялося, з початком повномасштабного вторгнення вдалося перевести українських пацієнтів на лікування до: Німеччини, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембургу, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Австрії, Норвегії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Норвегії.

Читайте також: У Польщі запрацює медхаб для українців, яких евакуюють на спеціалізоване лікування

Загалом у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі та багатьох міжнародних партнерів вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом з різних міст України до закордонних клінік вже близько 1500 українців.

Це дорослі та діти з комбінованими важкими мінно-вибуховими травмами, опіками, онкохворі пацієнти та пацієнти із захворюваннями, які потребують спеціалізованого лікування. Щотижня в середньому здійснюється по чотири евакуаційні рейси за кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-