Глава МЗС Чехії запевняє, що партнери підтримають Україну на європейському шляху

Глава МЗС Чехії запевняє, що партнери підтримають Україну на європейському шляху

Відео
Укрінформ
Єропейські партнери будуть усіляко допомагати Україні рухатися європейським шляхом.

Про це сказав міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський на прохання кореспондента Укрінформу прокоментувати запрошення на ланч під час зустрічі глав МЗС ЄС українського колеги Дмитра Кулеби.

«Україна веде війну проти російського агресора, який хоче її окупувати. Україна воює, тому що українці хочуть жити в мирі, демократії і тому що вони хочуть бути частиною Європейського Союзу. Нинішня конференція і ланч є приводом обговорити те, як допомогти Україні досягнути своїх цілей. Це не означає, що ми дамо українцям щось як належне. Але ми покажемо їм шлях і активно допомагатимемо рухатися ним», - сказав Ліпавський.

Водночас він наголосив, що «ми мусимо зробити абсолютно все, щоби зупинити війну, підтримати Україну, та вжити всіх заходів, щоби росія припинила війну».

На думку чеського міністра, припинення видачі росіянам віз є одним із заходів, які можуть допомогти в цьому. Це одне з питань, які обговорюються на зустрічі у Празі.

«Це насамперед питання єдності: довести, що Європа може згуртуватися», - наголосив Ліпавський.

У розмові з журналістами він зазначив, що Чехія, яка зараз головує у Раді Євросоюзу, намагатиметься знайти розумний компроміс.

«Деякі країни хочуть «більш широких винятків», країни Північної Європи та Балтії мають чітке уявлення про візи, адже мають спільні кордони з рф і реальну проблему на практиці... Ми сподіваємося знайти спільний шлях зменшення кількості віз, що видаються (росіянам - ред.). Ми дуже близькі до того, щоби знайти практичний шлях для Балтійських країн і послати сильний сигнал москві та російській еліті… Всі знають, що відбувається в Україні, що росія вчиняє в Україні - й одночасно російські туристи їдуть на європейські курорти, щоби відвідати СПА та отримати задоволення. Такого не має бути!» - заявив глава МЗС Чехії.

Він нагадав, що договір про спрощення візового режиму між ЄС і рф базувався на тому, що сторони прагнули добрих відносин. «росія наразі не шукає добрих відносин з ЄС», - констатував дипломат.

Читайте також: Кулеба подякував главі МЗС Нідерландів за підтримку візових обмежень для росіян

Як повідомлялося, у Празі 30-31 серпня проходить неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС.

На ланч на її полях запрошені глави дипломатичних відомств України, Молдови та Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-