У Ризі заснували програму підтримки України ще за два тижні до вторгнення рф - віцемер

У Ризі заснували програму підтримки України ще за два тижні до вторгнення рф - віцемер

Укрінформ
Мерія Риги розпочала підготовку до надання гуманітарної допомоги біженцям з України ще за два тижні до повномасштабного вторгнення росії.

Про це заявив віцемер Риги, заступник голови Ризької думи Едвардс Смілтенс на онлайн-брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«11 лютого ми зустрілися з послом Олександром Міщенком і заснували програму підтримки України. Ми в Ризькій міськраді першими в Європі вивісили на балконі український прапор поруч із прапорами Латвії та ЄС - у нас був тиждень підтримки України, і це сталося ще за два тижні до повномасштабного вторгнення. Ми готувалися, і, коли розпочалася війна, у нас уже були напрацьовані системи допомоги біженцям і надання гуманітарної допомоги Україні», - сказав Смілтенс.

Він розповів, що вже на другий день війни до нього в офісі прийшли українці, які приїхали в Латвію вантажівками, їм було надано все необхідне на той момент.

Читайте також: Латвійці розпочали збір коштів на Bayraktar для України

Віцемер також поінформував, що в Латвії запустили програму donation.lv і зібрали понад 1 млн євро для допомоги Україні, латвійці біля супермаркетів зібрали 11 тонн гуманітарної допомоги, яку він особисто супроводжував у нашу країну.

За словами Смілтенса, вже з квітня у Латвії почали переводити допомогу українським біженцям на системні рейки. Зокрема було запущено систему медичної допомоги для них, досягнуто домовленості з двома найбільшими мережами супермаркетів у Латвії про формування особливих пакетів для українців, які кожний латвієць може купити для них паралельно із своїми закупками.

«Ми будемо допомагати і з медичними потребами, засобами гігієни, продуктами і, звісно, озброєнням – одна третина нашого оборонного бюджету зараз спрямовується на потреби України. Українцям варто знати, що ми стоятимемо разом з вами до вашої перемоги, адже ми чітко розуміємо, що ваша перемога буде і нашою перемогою», - запевнив віцемер Риги.

Як повідомляв Укрінформ, Повітряні сили України отримали чотири гелікоптери, подаровані Латвією, найближчим часом вони повністю увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ.

Фото: Evija Trifanova/LETA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-