На мітингу в Таллінні закликали визнати росію державою-терористкою

На мітингу в Таллінні закликали визнати росію державою-терористкою

Фото
Укрінформ
У Таллінні на головному майдані країни, площі Вабадузе (Свободи), у вівторок увечері пройшов мітинг, учасники якого закликали визнати росію державою-спонсором тероризму.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на організаторку акції, голову Конгресу українців Естонії Віру Коник.

«Цей мітинг було організовано за пропозицією українських біженців в Естонії. Зрозуміло, що з урахуванням того, як поводиться рф, подібні акції можна збирати щодня. Але удар по Оленівці, де загинуло, а фактично було беззаконно страчено, стільки захисників України, сприйнялося особливо болісно», - зазначила Коник.

За її словами, у мітингу «росія – держава-терористка/venemaa on terroristlik riik/russia is terrorist state» взяли участь приблизно 200-250 активістів, переважно – тимчасово переміщені особи з України, а також представники діаспори та естонські друзі України. Зокрема прийшов депутат парламенту від партії Isamaa/Вітчизна Тармо Круусімяе. Планувався прихід іще кількох естонських високопосадовців, але через робочі моменти вони не змогли бути присутніми. На акції також був секретар Посольства України в Таллінні Леонід Третяк.

На мітингу в Таллінні закликали визнати росію державою-терористкою / Фото: Конгрес українців Естонії

Учасники мітингу закликали Рійгікогу (парламент Естонії), щоб він визнав росію країною-терористкою, та звернулися із закликом до союзника по євроатлантичній спільноті, США, визнати рф країною – спонсором тероризму.

Читайте також: Україна спонукає ООН і Червоний Хрест розслідувати варварську страту в Оленівці - Кулеба

Як повідомлялося, в ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області пролунав вибух, унаслідок якого була знищена будівля, в якій утримувались українські військовополонені. Було вбито близько 50 полонених українських захисників, ще понад 70 отримали важкі поранення.

При цьому, кремлівські пропагандисти спробували звинуватити Україну, яка нібито обстріляла своїх полонених воїнів ракетами з американських систем HIMARS.

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович також заявляв, що, на думку спеціалістів-піротехніків, які проаналізували російське відео з Оленівки, картина більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж на результат обстрілу.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Станом на 1 серпня, Естонія прийняла 48 772 українських воєнних біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-