Україна спонукає ООН і Червоний Хрест розслідувати варварську страту в Оленівці - Кулеба

Україна спонукає ООН і Червоний Хрест розслідувати варварську страту в Оленівці - Кулеба

Укрінформ
Україна уважно стежить за діями ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста навколо трагічних подій в Оленівці і продовжує активно спонукати їх розслідувати страту військовополонених.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Укрінформу.

"Навіть якщо у них (ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста - ред.) дещо притупилося відчуття відповідальності за цих наших громадян, то якраз події в Оленівці дуже сильно його загострили. Ми максимально допомогли це зробити. Усі ті заяви, які прозвучали з боку України у цей трагічний день, не були емоційними – це був заклик до міжнародних партнерів виконувати їхній базовий функціонал. Ми вимагаємо незалежного розслідування варварської страти наших військовополонених, і ми покараємо кожного негідника, який вчинив цей підлий злочин", - сказав він.

Глава української дипломатії акцентував, що всі мають працювати і робити те, що від них залежить.

За його інформацією, обидві інституції почали вживати заходів. Водночас міністр зауважив, що без допуску з боку російської федерації виконати свій мандат їм буде надзвичайно складно, оскільки "вони не можуть з’явитися на місце Оленівської страти силоміць".

"Тому зараз стежимо за розвитком подій і активно продовжуємо підштовхувати ситуацію в правильному напрямі", - запевнив очільник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червого Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Читайте також: Відповідальні за воєнні злочини рф в Україні мають бути покарані – Рау

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка на Донеччині.

Верховний суд рф 2 серпня задовольнив позов генеральної прокуратури рф про визнання полку "Азов" "терористичною організацією" та заборону її діяльності в росії.

Українські військовослужбовці тримали оборону Маріуполя понад 80 днів. 16 травня за наказом вищого військового керівництва і під гарантії міжнародних гуманітарних організацій гарнізон "Маріуполь" погодився на евакуацію із заблокованого російськими загарбниками металургійного комбінату "Азовсталь".

6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомляв, що у полоні перебувають понад 2,5 тис. українських військовослужбовців з Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-