У Відні мітингували проти російського теракту в Оленівці

У Відні мітингували проти російського теракту в Оленівці

Фото, відео
Укрінформ
На центральній площі Відні Гельденплатц у неділю ввечері пройшла акція протесту проти масового вбивства росією українських військовополонених в Оленівці та з вимогою притягнути до відповідальності російську державу-терориста.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

На "Площу героїв" прийшли сотні українців та друзів України з метою висловлення свого засудження терористичного акту, здійсненого росіянами в колонії в Оленівці. Ініційована активістами української громади акція стала найбільшою за останні кілька місяців у столиці Австрії, попри короткочасну організацію заходу, який був анонсований напередодні у соцмережах.

"Оленівка. Азовсталь. Ми ніколи не забудемо. Ми ніколи не пробачимо", "Ви горітимете у пеклі за це", "Врятуйте захисників Маріуполя", "Непокаране зло повернеться з новою силою", "Не довіряйте терораші" – йшлося, окрім іншого, на саморобних плакатах учасників протесту.

Читайте також: Проти полонених в Оленівці ймовірно використали термобаричну зброю - InformNapalm

Найбільш масовим плакатом, напевно, був напис: "Росія – це терористична держава". Ця характеристика російської федерації також була розміщена на великому банері, який був розміщений на імпровізованій сцені, що розташувалася на постаменті одного з пам’ятників на площі.

Також учасники акції тримали фотографії жертв російського теракту в Оленівці. У деяких дівчат на обличчі були намальовані фарбою криваві сльози та сліди тортур.

У Відні мітингували проти російського теракту в Оленівці / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

"Те, що сталося 29.07, є тим же самим, що сталося 11.09 колись у Нью-Йорку, та таким же самим, як те, що сталося в Освенцимі у 1945 році", - заявив у своєму виступі активіст української громади Андрій Каріоті.

Читайте також: росіяни не допустили Червоний Хрест до місця загибелі українських полонених в Оленівці

Він наголосив на тому, що росія як держава-терорист має понести покарання за цей та інші злочини, скоєні в Україні в ході її збройної агресії. За словами активіста, цивілізований світ зробив занадто мало, щоб не допустити подібних трагедій. "Це сталося тому, що 90 днів хлопці були ув’язнені і жоден політик Австрії чи ЄС нічого не сказав, щоб їх врятувати", - зазначив він.

У перервах між виступами промовців учасники мітингу гучно скандували "Слава Україні!, "Слава Збройним Силам України!", "Азовсталь!" та інші гасла. Акція завершилася спільним виконанням Гімну України.

Читайте також: Варварське поводження з полоненими неприпустиме: Посол США відреагувала на теракт в Оленівці

Як відомо, в ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, у якій утримувались українські військовополонені, відбувся потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 отримали важкі поранення. При цьому, кремлівські пропагандисти спробували звинуватити Україну, яка нібито обстріляла своїх полонених воїнів ракетами з американських систем HIMARS.

Як повідомило згодом ГУР МО України, вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з “Азовсталі”. Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників. У воєнній розвідці наголосили, що вибухи в Оленівці, які призвели до загибелі українських захисників – "свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта".

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович також заявляв, що на думку спеціалістів-піротехніків, які проаналізували російське відео з Оленівки, картина більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, ніж на результат обстрілу.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm заявила, що проти українських полонених у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, ймовірно, росіянами була застосовано термобаричну зброю.

Читайте також: росія поки не відповідає на вимогу України про повернення тіл загиблих в Оленівці

Супутникові знімки колонії в Оленівці, до та після трагедії, демонструють, що в результаті "обстрілу", про який заявили російські загарбники, на території колонії не була пошкоджена жодна інша будівля, окрім барака, в якому утримувалися українські військовополонені. Таким чином, це також свідчить про те, що обстрілу з ракетних систем залпового вогню, як про це заявляє російська сторона, по колонії не було.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного Комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-