До допомоги українським біженцям долучилися 70% поляків

До допомоги українським біженцям долучилися 70% поляків

Дослідження
Укрінформ
Пересічні поляки за перші три місяці повномасштабної збройної агресії росії проти України витратили на допомогу українцям приблизно 10 мільярдів злотих (понад 2 мільярди доларів). Разом із витратами польської держави загальна сума допомоги Польщі Україні сягнула 25,4 мільярда злотих (понад 5,5 мільярда доларів).

Про це йдеться в дослідженні Польського економічного інституту (PIE), передає Укрінформ.

“Найімовірніша реальна сума фінансової допомоги громадян Польщі для біженців з України коливається від 9 до 10 мільярдів злотих”, - переконують експерти PIE.

Додається, що йдеться про безпосередні перекази коштів для українців, загальну вартість речей, закуплених пересічними поляками, кошти на проживання і продукти харчування тощо.

Як зазначається в дослідженні, до допомоги для українців, які рятувалися в Польщі від російської агресії, долучилися 70% поляків. Найактивніше прості поляки допомагали у перші три місяці війни: тоді загальна вартість фінансових витрат громадян РП могла сягнути 10 мільярдів злотих (понад 2 мільярди доларів). Загальна вартість польської допомоги України, разом з витратами польського уряду, за цей час склала близько 1% ВВП країни.

Читайте також: Польські прикордонники з початку війни нарахували 5 мільйонів приїжджих з України

Найпопулярнішими формами стали надання гуманітарної допомоги (59%) та фінансові перекази (53%) для потреб українців.

Як наголошується, великий відсоток тих, хто підтримував фінансово українців, був як серед заможних поляків, так і серед бідніших прошарків населення Польщі. Водночас, люди з вищою освітою охочіше допомагали українцям. Частіше до допомоги у різних формах долучалися польські жінки, ніж чоловіки. Зокрема, жодним чином до допомоги українцям не долучалися 28% чоловіків і лише 19% жінок.

В Інституті підкреслюють, що рівень допомоги українцям зменшився наприкінці квітня – на початку травня. Тим не менше, допомогу українцям продовжували надавати понад 50% поляків.

Читайте також: У Варшаві відкрили Український освітній хаб для дітей

У PIE підкреслюють, що заангажованість польського суспільства в допомогу українцям є безпрецедентною у порівнянні з благодійною активністю поляків до війни. Зокрема, до початку повномасштабної російської агресії проти України лише 17% поляків певним чином займалися благодійністю.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в Польщі Василь Зварич в інтерв’ю агентству нещодавно заявив, що польська держава надала Україні допомогу на понад 3 мільярди доларів. Відомо, що Варшава передала Києву озброєння і військової техніки на понад 1,7 мільярда доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-